Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Orzeczenie

Wyrok WSA w Szczecinie z dnia 17 listopada 2005 r., sygn. II SA/Sz 233/05

 

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Szczecinie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Maria Mysiak, Sędziowie Sędzia NSA Stefan Kłosowski (spr.),, Sędzia NSA Danuta Strzelecka-Kuligowska, Protokolant Katarzyna Skrzetuska-Gajos, po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 17 listopada 2005 r. sprawy ze skargi E. P. na decyzję [...] Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii w [...] z dnia [...]r. nr [...] w przedmiocie nakazania usunięcia nieprawidłowości oddala skargę

Uzasadnienie

Decyzją z dnia [...] r. znak [...] Powiatowy Lekarz Weterynarii w [...] powołując się na art. 3 ust 5a ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r o Inspekcji Weterynaryjnej ( Dz. U. Nr 33, poz 287 ), art. 12 ust. 2 pkt. 1 ustawy z dnia 29 stycznia 2004r o wymaganiach weterynaryjnych dla produktów pochodzenia zwierzęcego ( Dz. U. Nr 33, poz. 288 ), rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2004 r w sprawie sprzedaży bezpośredniej (Dz. U. Nr 130 poz. 1393), art. 104 kpa oraz wyniki kontroli sanitarnej zakładu E. P., w [...], przeprowadzonych dnia [...] r i dnia [...]r. - zobowiązał właściciela w/w zakładu E. P. do usunięcia wykazanych w toku kontroli nieprawidłowości.

W szczególności wskazano, iż zobowiązany winien:

1. zapewnić układ pomieszczeń, który umożliwi zachowanie zasad higieny na każdym etapie produkcji,

2. w pomieszczeniu rozbioru zapewnić posadzkę w dobrym stanie technicznym, łatwą do mycia i odkażania,

3. w magazynie mięsa zapewnić ściany w dobrym stanie technicznym, łatwe do mycia i odkażania,

4. w pomieszczeniach produkcyjnych zapewnić aby instalacje elektryczne, wodne i

kanalizacyjne zamontowane były w sposób zapewniający ochronę przed

gromadzeniem się na nich zanieczyszczeń,

5. w peklowni i magazynie wędlin zapewnić sufit w dobrym stanie technicznym,

łatwy do mycia i odkażania,

6. w pomieszczeniu. mycia sprzętu wewnętrznego zapewnić ściany i sufit w dobrym

stanie technicznym łatwe do mycia i dezynfekcji,

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00