Zaopatrzenie pracowników w wodę
W jakiej ilości pracodawca powinien dostarczać pracownikom wodę do picia i do celów higieny?
Zapewnienie dostatecznej ilości wody zdatnej do picia oraz do celów higieniczno-sanitarnych, gospodarczych i przeciwpożarowych jest jednym z obowiązków pracodawcy. Zgodnie z § 112 rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy (j.t. Dz.U. z 2003 r. Nr 169, poz. 1650 z późn.zm.), obowiązkiem pracodawcy jest zapewnienie wszystkim pracownikom wody zdatnej do picia lub innych napojów, a pracownikom zatrudnionym stale lub okresowo w warunkach szczególnie uciążliwych pracodawca powinien zapewnić, oprócz wody, inne napoje. Również art. 232 k.p. określa, że jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych, pracodawca zapewnia nieodpłatnie odpowiednie napoje pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych. Ilość, rodzaj i temperatura tych napojów powinny być dostosowane do warunków wykonywania pracy i potrzeb fizjologicznych pracowników. Szczegółowe zasady zaopatrzenia w napoje pracowników zatrudnionych w warunkach szczególnie uciążliwych określają odrębne przepisy. Rodzaje tych napojów oraz wymagania, jakie powinny spełniać, a także przypadki i warunki ich wydawania określa rozporządzenie Rady Ministrów z 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz.U. Nr 60, poz. 279).