comment
Artykuł
Artykuł
aktualny
na dzień 21-11-2024
Artykuł
aktualny
na dzień 21-11-2024
Data publikacji: 2022-05-10
Obowiązki pracodawców w zakresie bhp w okresie letnim
W okresie letnim pracodawca powinien zapewnić pracownikom odpowiednią temperaturę na stanowiskach pracy oraz, w zależności od temperatury i miejsca wykonywania pracy, zimne napoje. Należy przyjąć, że do przekroczenia normy temperaturowej dochodzi, kiedy przy ciężkiej pracy fizycznej w hali jest ponad 28°C, w przypadku warunków szczególnych - powyżej 26°C, a przy pracy biurowej - ponad 30°C.
Wysokie temperatury panujące na stanowiskach pracy powodują, że pracodawca jest zobligowany do zapewnienia pracownikom zimnych napojów - po przekroczeniu 25°C (przy pracy na otwartej przestrzeni) lub 28°C w przypadku pozostałych prac.
Pozostało 87% treści
Chcesz uzyskać dostęp? Skorzystaj z bezpłatnego abonamentu
Zobacz także
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
Szkolenie
Książka