Czy otrzymanie zadatku na usługę gastronomiczną skutkuje obowiązkiem opodatkowania otrzymanej kwoty podatkiem VAT
Czy otrzymanie zadatku na usługę gastronomiczną skutkuje obowiązkiem opodatkowania otrzymanej kwoty zadatku podatkiem VAT?
Czy otrzymanie zadatku na usługę gastronomiczną skutkuje obowiązkiem opodatkowania otrzymanej kwoty zadatku podatkiem VAT?
Działalność sezonowa jest rozliczana w VAT na ogólnych zasadach. Jednak ze względu na jej specyfikę, tj. przerwy w prowadzeniu, nasuwają się liczne wątpliwości, np. jak liczyć limit zwolnienia. Ponadto w działalności sezonowej dominują czynności, które można opodatkować stawkami obniżonymi, gdy nie korzystamy ze zwolnienia. W wielu przypadkach istnieje obowiązek posiadania kasy online.
Usługi świadczone przez nową spółkę założoną przez Wnioskodawcę w celu świadczenia na jego rzecz usług związanych z nieruchomością będą stanowiły dla Wnioskodawcy ukryty zysk w rozumieniu art. 28m ust. 3 pkt 3 ustawy o CIT
Możliwość zastosowania 3% stawki zryczałtowanego podatku dochodowego od przychodów ewidencjonowanych dla usług gastronomicznych.
Uznanie, że Spółka jest uprawniona do odliczenia podatku VAT naliczonego wykazanego na fakturach dotyczących zakupu towarów i usług w celu organizacji Wydarzenia dla pracownic, za wyjątkiem wydatków związanych z zakupem alkoholu.
W zakresie ustalenia czy przekazywane prezenty, upominki, gadżety, o których mowa w przedstawionym stanie faktycznym, zarówno osobom szkolonym, pracownikom jak i kontrahentom i innym osobom biznesowym należą do dochodów opodatkowanych ryczałtem i należy zaliczyć do ukrytych zysków lub wydatków niezwiązanych z działalnością oraz czy przedstawione w stanie faktycznym zakupy usług gastronomicznych i cateringowych
Czy: 1) dokonane przez Wnioskodawcę, w okresie opodatkowania Ryczałtem, odpisy amortyzacyjne od Pojazdów Wspólników, podlegają opodatkowaniu Ryczałtem jako ukryte zyski, wydatki niezwiązane z działalnością gospodarczą, bądź z innej przyczyny, 2) zapłacone przez Wnioskodawcę, w okresie poprzedzającym opodatkowanie Ryczałtem, Opłaty Wstępne od Pojazdów Wspólników, rozliczane dla celów bilansowych w czasie
Zwolnienie z obowiązku ewidencjonowania na kasie rejestrującej usług polegających na przygotowywaniu napojów oraz drinków z materiałów powierzonych przez klientów na uroczystościach okolicznościowych.
Czy: 1) dokonane przez Wnioskodawcę, w okresie opodatkowania Ryczałtem, odpisy amortyzacyjne od Pojazdów Wspólników, podlegają opodatkowaniu Ryczałtem jako ukryte zyski, wydatki niezwiązane z działalnością gospodarczą, bądź z innej przyczyny, 2) zapłacone przez Wnioskodawcę, w okresie poprzedzającym opodatkowanie Ryczałtem, Opłaty Wstępne od Pojazdów Wspólników, rozliczane dla celów bilansowych w czasie
W zakresie zwolnienia od opodatkowania w ramach art. 21 ust. 1 pkt 46c.
Uznanie zespołu składników materialnych i niematerialnych związanych ze świadczeniem usług hotelarskich i najmu lokali oraz z działalnością restauracyjną i gastronomiczną za zbycie zorganizowanej części przedsiębiorstwa oraz wyłączenie z opodatkowania ww. czynności.
Wnioskodawca będzie posiadał prawo do obniżenia kwoty podatku należnego o kwotę podatku naliczonego w całości wynikającego z faktur dokumentujących nabycie kompleksowej usługi organizacji konferencji, w takim zakresie w jakim dotyczy ona opodatkowanej działalności Wnioskodawcy.
Działalność sezonowa jest rozliczana w VAT na ogólnych zasadach. Jednak ze względu na jej specyfikę, tj. przerwy w prowadzeniu, nasuwają się liczne wątpliwości, np. jak liczyć limit zwolnienia. Ponadto w działalności sezonowej dominują czynności, które można opodatkować stawkami obniżonymi, gdy nie korzystamy ze zwolnienia. W wielu przypadkach istnieje obowiązek posiadania kasy online. W artykule przedstawiamy
czy koszty poniesione przez Oddział na zakup usługi cateringowej stanowią dla Niego koszt uzyskania przychodu w zw. z art. 5 oraz art. 7 ust. 3 Konwencji polsko-koreańskiej
w zakresie możliwości zaliczenia do kosztów podatkowych wskazanych we wniosku wydatków ponoszonych przez Spółkę na zakup artykułów spożywczych opisanych w stanie faktycznym, nabywanych na rzecz „Personelu”
Brak prawa do ewidencjonowania sprzedaży pieczonych kurczaków za pomocą kasy z elektronicznym lub papierowym zapisem kopii.
Opodatkowanie działalności usługowej podatkiem 3% zgodnie z art. 12 ust. 1 ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym.
Szef Krajowej Administracji Skarbowej podkreśla zatem, że skoro Wnioskodawca nie był w stanie wyodrębnić, a potem zweryfikować ilości artykułów spożywczych, jakie przeznaczone są do spożycia w czasie pracy od tej do spożycia w czasie wolnym od pracy (bowiem jak wskazał Wnioskodawca w opisie stanu faktycznego nie prowadzi on ewidencji umożliwiającej ustalenie który pracownik i podczas jakich czynności
w zakresie możliwości zaliczenia do kosztów podatkowych wskazanych we wniosku wydatków ponoszonych przez Spółkę na zakup artykułów spożywczych, opisanych w stanie faktycznym nabywanych na rzecz Personelu
Możliwość zaliczenia do kosztów uzyskania przychodów wydatków na zakup odzieży, biletów wstępu, usługi gastronomiczne.
Uznania świadczonej usługi oprawy gastronomicznej za usługę kompleksową oraz braku obowiązku opodatkowania opłaty wstępnej.