Interpretacja indywidualna z dnia 14 sierpnia 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0112-KDIL2-2.4011.511.2024.1.MM
Stawka ryczałtu (PKWiU 56.10.19.0)
Stawka ryczałtu (PKWiU 56.10.19.0)
Określenie stawki ryczałtu dla Pozostałych usług gastronomicznych świadczonych w oparciu o zawartą z klientem umowę.
Kwalifikacja wydatków w oparciu o ulgę badawczą-rozwojową w związku z opracowaniem nowych receptur.
Zryczałtowany podatek dochodowy od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne - przechody ze sprzedaży wytwarzanych we własnym punkcie gastronomicznym pączków.
Możliwość rozliczenia przychodów z działalności gastronomicznej w formie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych.
Czy prawidłowe jest stanowisko Wnioskodawcy, zgodnie z którym opisane we wniosku czynności związane z przygotowaniem Nowej Karty Dań oraz Specjalnej Karty Dań stanowią działalność badawczo-rozwojową w rozumieniu art. 4a pkt 26 w związku z art. 4a pkt 28 u.p.d.o.p., co w konsekwencji uprawnia Wnioskodawcę do odliczenia od podstawy opodatkowania kosztów kwalifikowanych, o których mowa w art. 18d ust.
Określenie stawki ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych.
Stawka ryczałtu sprzedaż pączków własnego wyrobu w lokalu gastronomicznym
Możliwości zaliczenia do kosztów uzyskania przychodów wydatków: gastronomicznych oraz innych niezbędnych wydatków ponoszonych przez Spółkę podczas organizacji konferencji o charakterze biznesowym oraz związanych z organizacją sporadycznych wyjść z Klientami na różnego rodzaju wydarzenia kulturalno-rozrywkowe.
w zakresie możliwości zaliczenia do kosztów uzyskania przychodów prowadzonej działalności gospodarczej, wskazanych we wniosku wydatków ponoszonych w związku z odbywaniem spotkań z kontrahentami
Podatek dochodowy od osób prawnych w zakresie możliwości zaliczenia do kosztów uzyskania przychodów wydatków związanych z organizacją Z, Prezentacji indywidualnych i Spotkań transakcyjnych z wyłączeniem tej części wydatków dotyczących kosztów posiłków dla kontrahentów.
Zryczałtowany podatek dochodowy od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne w zakresie wysokości stawki ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych.
uznania świadczenia Wnioskodawcy polegającego na wydaniu produktu żywnościowego wraz z wykonaniem czynności dodatkowych za usługę gastronomiczną stawki podatku VAT dla opisanych we wniosku czynności stalenia podstawy opodatkowania dla świadczenia usług polegających na podaniu zestawu:składającego się z towaru opodatkowanego stawką VAT w wysokości 8% i napoju opodatkowanego stawką podatku VAT w wysokości
Czy wydatki związane z zakupem art. spożywczych przekazane na poczęstunek dla kontrahentów Spółki oraz uczestników szkoleń będą stanowiły koszt uzyskania przychodów?
Zaliczenie do kosztów uzyskania przychodów wydatków związanych z organizacją:a) części merytorycznej Szkolenia;b) części kulturalnej Szkolenia.
Zaliczenie do kosztów uzyskania przychodów innych niż koszty bezpośrednio związane z przychodami, potrącalnych w dacie ich poniesienia, wydatków na zakup drobnych produktów spożywczych udostępnianych kontrahentom i pracownikom w siedzibie Wnioskodawcy, a także kosztów usług związanych z tymi produktami, w tym kosztów utrzymania i serwisu urządzeń do ich dystrybucji.
Zaliczenie do kosztów uzyskania przychodów wydatków poniesionych na: 1. zakup kart przedpłaconych,2. organizację spotkań szkoleniowo-integracyjnych dla pracowników i menadżerów,3. organizację spotkań związanych z obchodami długotrwałej współpracy z danym kontrahentem, w których uczestniczą pracownicy i kontrahenci,4. organizację spotkań dla managementu,5. organizację spotkań z okazji jubileuszu zatrudnienia
Stanowisko Wnioskodawczyni w sprawie oceny prawnej opisanego stanu faktycznego, w części dotyczącej zaliczenia do kosztów uzyskania przychodów wydatków na zakup produktów spożywczych, w tym napojów bezalkoholowych, oraz usług gastronomicznych podczas spotkań z kontrahentami w siedzibie jak i poza siedzibą firmy jest prawidłowe. Natomiast stanowisko w części dotyczącej zaliczenia do kosztów podatkowych
O ile poniesione koszty nie służą reprezentacji, to nie podlegają wyłączeniu z kosztów uzyskania przychodów na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 23 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych.
Czy wydatki poniesione w związku z organizacją spotkań z kontrahentami (w tym wydatki na zakup artykułów spożywczych, napojów, zapłata za posiłek w restauracji lub też koszt posiłku we własnej restauracji) stanowią koszty uzyskania przychodów w rozumieniu ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych?
Czy w świetle ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych, wydatki poniesione na zakup artykułów spożywczych podawanych podczas spotkań z kontrahentami lub podawane pracownikom oraz Radzie Nadzorczej, a także koszty usług gastronomicznych związanych z organizacją tych spotkań stanowią koszty uzyskania przychodów dla Spółki?
Czy wydatki ponoszone w związku z organizacją spotkań z kontrahentami (w tym wydatki na nabycie drobnego poczęstunku, napojów, zapłata za posiłek w restauracji) stanowią koszty uzyskania przychodów dla Spółki?
Czy koszty wymienione w opisie stanu faktycznego (wydatki poniesione na usługi gastronomiczne i na zakup napojów) stanowią dla Spółki koszt uzyskania przychodów w rozumieniu art. 15 ust. 1 ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych?