Czy można odliczyć VAT od posiłków regeneracyjnych
Okres zimowy według przepisów bhp rozpoczyna się 1 listopada, a kończy 31 marca kolejnego roku. W tym czasie pracodawcy muszą zadbać o odpowiednią odzież i obuwie ochronne oraz napoje i posiłki profilaktyczne dla pracowników. Muszą także zapewnić właściwą temperaturę w pomieszczeniach pracy (nie może być ona niższa niż 18°C w przypadku wykonywania prac lekkich i biurowych oraz niższa niż 14°C w przypadku
Pracodawca jest zobowiązany zapewnić wszystkim pracownikom, bez względu na rodzaj zajmowanych przez nich stanowisk i wykonywanej pracy, wodę zdatną do picia lub inne napoje. Natomiast w przypadku niektórych grup pracowników jest ponadto zobligowany do finansowania posiłków profilaktycznych. Zapewnienie napojów i posiłków może przyjmować różną formę. Oferowanie pracownikom tego rodzaju świadczeń może
W okresie zimowym pracodawcy powinni zapewnić pracownikom minimalną temperaturę w pomieszczeniach pracy. Zasadniczo nie może być ona niższa niż 14°C. Należy również pamiętać o dostarczeniu ciepłych napojów pracownikom, którzy wykonują prace na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia poniżej 10°C.
Spółka jest zobowiązana zapewnić pracownikom wykonującym prace w okresie zimowym na otwartej przestrzeni w warunkach szczególnie uciążliwych posiłki profilaktyczne. Obowiązek ten spółka spełni przez wydawanie uprawnionym pracownikom bonów na posiłki profilaktyczne do zrealizowania we wskazanych punktach gastronomicznych. Ze względu na specyfikę pracy oraz ze względów organizacyjnych (bardzo duża rozległość
Od 1 listopada 2017 r. pracodawca musi zapewniać posiłki profilaktyczne pracownikom, którzy wykonują na otwartej przestrzeni prace związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet. Przysługują one bowiem w okresie zimowym, za który uważa się czas od 1 listopada do
Podatnik czynny na podstawie art. 86 ustawy o VAT może odliczyć polski podatek, jeśli kupione towary są wykorzystywane do działalności opodatkowanej. Jeżeli natomiast są wykorzystywane zarówno do działalności opodatkowanej, jak i zwolnionej, to aby ustalić VAT do odliczenia, stosuje proporcję. Gdy kupiony towar lub usługa są wykorzystywane do celów innych niż działalność, stosuje również preproprocję
Podczas delegacji niektórzy z naszych pracowników wykonują prace fizyczne, które zobowiązują nas do zapewniania im posiłków regeneracyjnych. Czy posiłki te powodują konieczność obniżenia diety za delegację, jeżeli prace są wykonywane również poza stałym miejscem pracy tych osób - pyta Czytelnik ze Skierniewic.
Tylko do 31 marca 2016 r. pracodawca musi zapewniać posiłki profilaktyczne pracownikom, którzy wykonują prace związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet, wykonywane na otwartej przestrzeni w okresie zimowym. Za okres zimowy uważa się bowiem czas od 1 listopada
Pracownik o umiarkowanym stopniu niepełnosprawności złożył wniosek o udzielenie mu 3 godzin zwolnienia z pracy na załatwienie sprawy osobistej. Chciałby to odpracować w kolejnym tygodniu, zostając dłużej o 3 godziny. Takie rozwiązanie mi odpowiada, ale czy w przypadku osoby niepełnosprawnej jest ono dopuszczalne? - pyta Czytelniczka z Łodzi.
Podczas delegacji niektórzy z naszych pracowników wykonują prace fizyczne, które zobowiązują nas do zapewniania tym pracownikom posiłków regeneracyjnych. Czy posiłki te powodują konieczność obniżenia diety za delegację, jeżeli prace są wykonywane również poza stałym miejscem pracy tych osób?
W okresie zimowym pracodawca musi zapewniać pracownikom bezpłatnie posiłki regeneracyjne i napoje częściej niż w innych porach roku. Posiłki regeneracyjne w zimie przysługują w przypadku przekroczenia efektywnego wydatku energetycznego organizmu w ciągu zmiany roboczej powyżej 1500 kcal (6280 kJ) dla mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) dla kobiet. Natomiast napoje przysługują pracownikom również
Pracownicy zatrudnieni przy odśnieżaniu dachu mogą być dopuszczeni do pracy na wysokości tylko na podstawie orzeczenia lekarza medycyny pracy. Oprócz tego pracodawca powinien ich wyposażyć w odpowiednią odzież roboczą (np. hełmy, rękawice, buty z podeszwą antypoślizgową).
W okresie zimowym, tzn. od 1 listopada do 31 marca, pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikom pracującym na otwartej przestrzeni posiłki profilaktyczne. Dotyczy to pracowników, których praca powoduje w ciągu zmiany roboczej wydatek energetyczny związany z wysiłkiem fizycznym powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet.
Tylko do 31 marca br. pracodawca musi zapewniać posiłki profilaktyczne pracownikom, którzy wykonują prace związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet, wykonywane na otwartej przestrzeni w okresie zimowym. Za okres zimowy uważa się bowiem tylko czas od 1 listopada
Czy pracownicy magazynu, który jest nieogrzewany, mają (zimą, wczesną wiosną) prawo do dodatkowych przerw w pracy? Czy pracodawca powinien im zapewnić pomieszczenie do ogrzewania się i posiłek regeneracyjny?
Skutki podatkowe i składkowe zapewnienia pracownikom posiłków są różne w zależności od tego, czy obowiązek ich zapewnienia wynika z przepisów. W różny sposób może być również ustalana wartość pieniężna świadczeń z tego tytułu. Znajomość tych zasad jest niezbędna do prawidłowego rozliczenia przychodu pracownika.
Czy VAT z faktury na posiłki regeneracyjne dla pracowników można odliczyć? Obowiązek zapewniania posiłków wynika z przepisów bhp.