Artykuł
Jak rozliczać przekazanie pracownikom przez pracodawcę posiłków i napojów - odpowiedzi na 13 pytań z praktyki
Pracodawca jest zobowiązany zapewnić wszystkim pracownikom, bez względu na rodzaj zajmowanych przez nich stanowisk i wykonywanej pracy, wodę zdatną do picia lub inne napoje. Natomiast w przypadku niektórych grup pracowników jest ponadto zobligowany do finansowania posiłków profilaktycznych. Zapewnienie napojów i posiłków może przyjmować różną formę. Oferowanie pracownikom tego rodzaju świadczeń może w niektórych sytuacjach stanowić przysporzenie dla tych osób, od którego trzeba naliczyć podatek i składki.
Jeżeli obowiązek zapewnienia pracownikom posiłków wynika z przepisów bhp, wówczas świadczenie tego typu nie podlega opodatkowaniu ani oskładkowaniu. W przeciwnym wypadku, tj. gdy pracodawca finansuje wyżywienie dobrowolnie, od jego wartości:
- nalicza zaliczkę na podatek dochodowy od osób fizycznych,
- nie odprowadza składek ZUS, gdy wartość takiego świadczenia przyznanego jednemu pracownikowi nie przekracza 190 zł miesięcznie (oskładkowaniu podlega jednak ewentualna nadwyżka ponad wskazany limit).
W związku z wątpliwościami, jakie pojawiają się przy przyznawaniu i rozliczaniu wartości posiłków, prezentujemy odpowiedzi na pytania Czytelników w tym zakresie.
(?) Kiedy i w jakiej formie trzeba przekazywać pracownikom posiłki profilaktyczne?
Posiłki regeneracyjne przysługują pracownikom wykonującym określony rodzaj pracy wskazanej w tabeli (art. 232 Kodeksu pracy oraz § 3 rozporządzenia Rady Ministrów z 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów).
Rodzaje prac, których wykonywanie uprawnia pracowników do posiłków regeneracyjnych
Rodzaj prac | Efektywny wydatek energetyczny organizmu w ciągu zmiany roboczej: | |
u kobiet | u mężczyzn | |
Prace związane z wysiłkiem fizycznym wykonywane na otwartej przestrzeni w okresie zimowym obejmującym okres od 1 listopada do 31 marca | powyżej 1000 kcal (4187 kJ) | powyżej 1500 kcal (6280 kJ) |
Prace związane z wysiłkiem fizycznym (niezależnie od pory roku) |
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right