DGP: Wódka mniej słodka, a leżakowanie pod urzędową kontrolą
Nowe unijne rozporządzenie dotyczące napojów spirytusowych wprowadzi m.in. zmiany w ich definicjach oraz limity zawartości cukru. Dla producentów i importerów oznacza to konieczność korekty receptur i etykiet. Ze zmianami powinni się zapoznać również handlowcy.
Za niespełna dwa lata, od 25 maja 2021 r., zacznie być stosowane nowe unijne rozporządzenie 2019/787 dotyczące znakowania napojów spirytusowych. Z związku z tym, że nowa regulacja uchyli dotychczasowe rozporządzenie nr 110/2008 w tej sprawie, producenci, dystrybutorzy, importerzy, a także eksporterzy napojów spirytusowych powinni już teraz przygotować się na nowości i wyzwania, które na nich czekają. W wielu wypadkach oznaczają one m.in. konieczność przygotowania nowych etykiet oraz korektę składu produktów. Co więcej, zmiany mogą czekać również producentów wyrobów spożywczych zawierających napoje spirytusowe.
Od uchwalenia rozporządzenia nr 110/2008 upłynęło dziesięć lat. Głównym celem nowelizacji było m.in. uwzględnienie najnowszych doświadczeń, innowacji technologicznych oraz zmian oczekiwań konsumentów.
Czysta bez barwników
Przedsiębiorcy powinni zwrócić uwagę w szczególności na zmiany w załączniku określającym kategorie napojów spirytusowych. Poza zmianami tłumaczeniowymi dokonano modyfikacji definicji niektórych napojów spirytusowych. Polskich producentów powinny szczególnie żywo zainteresować zmiany dotyczące wódki i wódki smakowej.