Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Orzeczenie

Wyrok WSA w Szczecinie z dnia 6 marca 2013 r., sygn. I SA/Sz 994/12

 

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Szczecinie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Alicja Polańska (spr.), Sędziowie Sędzia WSA Marzena Kowalewska,, Sędzia WSA Anna Sokołowska, Protokolant Michał Iwanowski, po rozpoznaniu w Wydziale I na rozprawie w dniu 6 marca 2013 r. sprawy ze skargi T. K. na interpretację indywidualną Dyrektora Izby Skarbowej działającego z upoważnienia Ministra Finansów z dnia 24 lipca 2012 r. nr [...] w przedmiocie zastosowania przepisów prawa podatkowego oddala skargę.

Uzasadnienie

T. K. w dniu [...] r. złożył wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie, dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku obowiązującej dla sprzedaży z automatów napojów.

Opisując we wniosku stan faktyczny, wnioskodawca wskazał, że prowadzi działalność gospodarczą polegającą na sprzedaży ciepłych napojów

z wykorzystaniem automatów vendingowych (samosprzedających). Automat sprzedający dostarcza napoje w odpowiednich kubkach, automatycznie mieszając składniki z wodą. Klient sam obsługuje automat, wrzucając właściwą kwotę

i wybierając napój. Wnioskodawca nie świadczy dodatkowych usług wspomagających sprzedaż (np. kelnerskich), zatem w tym przypadku nie występuje usługa gastronomiczna czy też cateringowa. Oferta zawiera, m.in. następujące produkty:

1) "Kawę z mlekiem" lub "Espresso z mlekiem" - napój przygotowywany poprzez

rozpuszczenie:

- 1,8 g kawy rozpuszczalnej (PKWiU 15.86.12-30.00 lub 15.86.11-50.00)

- 18,37 % napoju,

- 8 g mleka w proszku (PKWiU 10.89.19.0) - 81,63 % napoju;

2) "Kawę z mlekiem" lub "Espresso z mlekiem" - napój przygotowywany poprzez zaparzenie:

- 8 g kawy mielonej (PKWiU 15.86.11-50.00) - 44,50 % napoju,

- 10 g mleka w proszku (PKWiU 10.89.19.0) - 55,50 % napoju;

3) "Kawę Cappuccino" lub "Kawę Latte" - napój przygotowywany poprzez rozpuszczenie:

- 1,8 g kawy rozpuszczalnej (PKWiU 15.86.12-30.00 lub 15.86.11-50.00)

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00