Orzeczenie
Wyrok WSA w Gdańsku z dnia 25 stycznia 2012 r., sygn. I SA/Gd 1141/11
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Gdańsku w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia NSA Elżbieta Rischka, Sędziowie Sędzia NSA Małgorzata Gorzeń (spr.), Sędzia NSA Małgorzata Tomaszewska, Protokolant Starszy Sekretarz Sądowy Dorota Pellowska, po rozpoznaniu w Wydziale I na rozprawie w dniu 5 stycznia 2012 r. sprawy ze skargi A Sp. z o.o. z siedzibą w G na interpretację indywidualną Ministra Finansów z dnia 30 czerwca 2011 r. nr [...] w przedmiocie podatku od towarów i usług 1. uchyla zaskarżoną interpretację indywidualną; 2. określa, że zaskarżona interpretacja indywidualna nie może być wykonana; 3. zasądza od Ministra Finansów na rzecz strony skarżącej kwotę 457 (czterysta pięćdziesiąt siedem) złotych tytułem zwrotu kosztów postępowania.
Uzasadnienie
SPÓŁKA A. WNIOSKIEM Z DNIA 4 CZERWCA 2011 R., ZWRÓCIŁA SIĘ O UDZIELENIE PISEMNEJ INTERPRETACJI PRZEPISÓW PRAWA PODATKOWEGO W INDYWIDUALNEJ SPRAWIE W PRZEDMIOCIE PODATKU OD TOWARÓW I USŁUG.
SPÓŁKA PRZEDSTAWIŁA NASTĘPUJĄCY STAN FAKTYCZNY.
SPÓŁKA JEST FIRMĄ SPECJALIZUJĄCĄ SIĘ W PRODUKCJI, WYPIEKU ORAZ SPRZEDAŻY OKRĄGŁYCH CIASTECZEK W KSZTAŁCIE BABECZKI, ZWANYCH POTOCZNIE MUFFINKAMI. MOŻNA JE ZDEFINIOWAĆ JAKO WYROBY Z CIASTA BISZKOPTOWO-TŁUSZCZOWEGO, WYPIEKANE W PAPIEROWEJ FORMIE WYPIEKOWEJ (TZW. PAPILOTCE). WYROBY MOGĄ MIEĆ RÓŻNE SMAKI, NP. CZEKOLADOWE, WANILIOWE LUB OWOCOWE, PONADTO MOGĄ BYĆ WYPEŁNIONE RÓŻNYMI NADZIENIAMI. ZE WZGLĘDÓW MARKETINGOWYCH, W SZCZEGÓLNOŚCI W CELU ZAINTERESOWANIA KLIENTÓW WYROBAMI I WYRÓŻNIENIA SMAKÓW, MUFFINY MAJĄ RÓŻNE NAZWY, JEDNAKŻE WSZYSTKIE WYROBY PRODUKOWANE OBECNIE I W PRZYSZŁOŚCI, NIEZALEŻNIE OD SMAKU, RODZAJU I NAZWY HANDLOWEJ, SĄ WYTWARZANE W TEJ SAMEJ, CHARAKTERYSTYCZNEJ, RECEPTUROWO ZBLIŻONEJ DO DOMOWEJ, TECHNOLOGII PRODUKCJI Z ZACHOWANIEM WARUNKÓW PIECZENIA I PAKOWANIA. SPRZEDAŻ CIASTECZEK PROWADZONA JEST PRZEZ SPÓŁKĘ WE WŁASNYCH PUNKTACH SPRZEDAŻY LUB DO PODMIOTÓW GOSPODARCZYCH, KTÓRE NASTĘPNIE SPRZEDAJĄ MUFFINKI DO OSTATECZNYCH KONSUMENTÓW. Z UWAGI NA PROCES TECHNOLOGICZNY, SPOSÓB DYSTRYBUCJI ORAZ WŁAŚCIWOŚCI FIZYKOCHEMICZNE PRODUKTY SPÓŁKI SPRZEDAWANE SĄ W DWÓCH FORMACH: ZAMROŻONEGO ORAZ ROZMROŻONEGO WYROBU NADAJĄCEGO SIĘ DO SPOŻYCIA. WYROBY ZAMROŻONE DYSTRYBUOWANE SĄ DO PUNKTÓW SPRZEDAŻY, NATOMIAST ROZMROŻONE SPRZEDAWANE SĄ FINALNYM KONSUMENTOM. W CELU UTRZYMANIA ŚWIEŻOŚCI WYROBÓW, SPÓŁKA DO PRODUKCJI STOSUJE TECHNOLOGIĘ OBRÓBKI TERMICZNEJ, UŻYWANEJ PRZEZ WIĘKSZOŚĆ PRODUCENTÓW ŻYWNOŚCI. WYROBY PRODUKOWANE SĄ NA BAZIE IMPORTOWANYCH MIESZANEK PROSZKOWYCH, KTÓRYCH DOSTAWCĄ JEST FIRMA AMERYKAŃSKA.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right