Wyrok WSA w Gorzowie Wlkp. z dnia 4 września 2008 r., sygn. I SA/Go 62/08
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Gorzowie Wielkopolskim w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia NSA Jan Grzęda Sędziowie Sędzia WSA Stefan Kowalczyk (spr.) Sędzia WSA Joanna Wierchowicz Protokolant Specjalista Marta Surmacz-Buszkiewicz po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 4 września 2008 r. sprawy ze skargi Syndyka Masy Upadłości Przedsiębiorstwa Wielobranżowego "A" sp. z o.o. na decyzję Dyrektora Izby Celnej z dnia [...] r. nr [...] w przedmiocie klasyfikacji taryfowej oddala skargę.
UZASADNIENIE
Syndyk Masy Upadłości A spółka z ograniczoną odpowiedzialnością wniósł skargę na decyzję Dyrektora Izby Celnej z dnia [...] października 2007 roku nr [...] utrzymującą w mocy decyzję Dyrektora Urzędu Celnego z dnia [...] marca 2002 roku nr [...] uznającą zgłoszenie celne za nieprawidłowe w zakresie klasyfikacji taryfowej, stawki celnej i wymiaru długu celnego.
Z akt sprawy wynika że :
Agencja Celna działająca w imieniu Przedsiębiorstwa Wielobranżowego "A" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością zgłosiła Jednolitym Dokumentem Administracyjnym SAD nr [...] w dniu [...] kwietnia 2000 roku w celu objęcia procedurą dopuszczenia do obrotu towar określony jako "palone namiastki kawy z cykorii palonej", klasyfikując go do kodu PCN 2101 30 91 ze stawką celną obniżoną z tytułu pochodzenia towaru z Unii Europejskiej w wysokości 0%.
Dyrektor UC po przeprowadzeniu weryfikacji zgłoszenia celnego oraz wszczęciu postępowania celnego wydał [...] października 2000 roku decyzję, którą uznał zgłoszenie celne za nieprawidłowe w zakresie klasyfikacji taryfowej, stawki celnej i wymiaru długu celnego.
Towar będący przedmiotem zgłoszenia celnego, organ celny zakwalifikował do kodu 2101 11 11 0 ze stawką celną 7%.
W uzasadnieniu wyjaśnił, iż analiza próbek produktu, dokonana przez Centralne Laboratorium Chemiczne "P" sp. z o. o. wykazała, iż jest to kawa rozpuszczalna zawierająca 2,57 % kofeiny (w granicach zawartości kofeiny w typowej kawie naturalnej) przy zawartości suchej masy w ekstrakcie 95,8%.