Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Decyzja ZUS nr 1127/2019 z dnia 28 stycznia 2020 r., sygn. WPI/200000/43/1127/2019

Podstawy wymiaru składek z tytułu stosunku pracy

Na podstawie art. 34 ust. 1 i ust. 5 ustawy z 6 marca 2018 r. - Prawo przedsiębiorców (t.j. Dz.U. z 2019 r. poz. 1292 ze zm.) w związku z art. 83d ustawy z 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (t.j. Dz.U. z 2019 r. poz. 300 ze zm.) Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Lublinie uznaje za nieprawidłowe stanowisko przedstawione we wniosku złożonym w dniu 3 grudnia 2019 r. przez Spółkę:................w sprawie wyłączenia z podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne, ubezpieczenie zdrowotne, Fundusz Pracy i Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych korzyści pracownika wynikających z karty rabatowej na posiłki, napoje i artykuły spożywcze.

Uzasadnienie

W dniu 3 grudnia 2019 r. do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Lublinie wpłynął wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej w trybie art. 34 ustawy Prawo przedsiębiorców złożony przez spółkę: .................. Powyższy wniosek został uzupełniony przez Wnioskodawcę pismem z 12 grudnia 2019 r. (doręczonym 16 grudnia 2019 r.) oraz pismem z 8 stycznia 2020 r. (doręczonym 14 stycznia 2020 r.).

Wnioskodawca poinformował, że posiada następujące benefity oferowane pracownikom zatrudnionym na umowę o pracę:

1. karta rabatowa na posiłki, napoje i artykuły spożywcze (kanapki, słodkie bułki, ciastka) zakupione w zakładowym bistro,

2. dopłata do czesnego dla dzieci uczęszczających do zakładowego przedszkola,

3. dopłata do badań lekarskich dostępnych w firmowej placówce medycznej,

4. dopłata do kursów języków obcych.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00