Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Interpretacja indywidualna z dnia 12.11.2020, sygn. 0113-KDIPT1-2.4012.579.2020.2.SM, Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0113-KDIPT1-2.4012.579.2020.2.SM

Wnioskodawcy nie przysługuje prawo do odliczenia podatku VAT związanego z nabyciem usług gastronomicznych, o których mowa we wniosku

Na podstawie art. 13 § 2a, art. 14b § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2020 r., poz. 1325, z późn. zm.) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z dnia 12 sierpnia 2020 r. (data wpływu 18 sierpnia 2020 r.), uzupełnionym pismem z dnia 30 października 2020 r. (data wpływu 2 listopada 2020 r.), o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie prawa do odliczenia podatku VAT związanego z nabyciem usług gastronomicznych jest nieprawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 18 sierpnia 2020 r. wpłynął do tutejszego Organu ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie prawa do odliczenia podatku VAT związanego z nabyciem usług gastronomicznych.

Przedmiotowy wniosek został uzupełniony pismem z dnia 29 października 2020 r. o doprecyzowanie opisu sprawy.

We wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny (z uwzględnieniem pisma stanowiącego uzupełnienie wniosku).

Spółka prowadzi obecnie działalność w zakresie PKD: 79.90.A, 79.90.B, 82.30.Z, czyli szeroko rozumiane usługi turystyczne.

Spółka nalicza 23% VAT od sprzedaży usług swoim klientom.

Usługi turystyczne obejmują organizację degustacji tradycyjnych polskich potraw i napojów dla małych grup turystów zagranicznych, oprowadzanie po różnych miejscach i lokalach kulinarnych oraz zapoznaniu ich z tradycją, kulturą i produkcją polskiej kuchni.

Ponieważ jednym z aspektów usług jest kuchnia polska, w celu realizacji usług Spółka musi kupować usługi gastronomiczne od obiektów kulinarnych, restauracji.

Zatem usługi gastronomiczne są dla Spółki jednym z elementów świadczonej usługi turystycznej i jej podstawowym wydatkiem związanym z dostarczaniem turystom swoich produktów.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00