Interpretacja
Interpretacja indywidualna z dnia 13.01.2015, sygn. ILPP2/443-1124/14-4/JK, Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu, sygn. ILPP2/443-1124/14-4/JK
Podatek od towarów i usług w zakresie uznania wytworzenia i sprzedaży produktu za dostawę towarów oraz w zakresie stawki podatku.
Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2012 r., poz. 749, z późn. zm.) oraz § 6 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770, z późn. zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Spółki, przedstawione we wniosku z 7 października 2014 r. (data wpływu 9 października 2014 r.) uzupełnionym pismem z 8 stycznia 2015 r. (data wpływu 12 stycznia 2015 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie uznania wytworzenia i sprzedaży produktu za dostawę towarów oraz w zakresie stawki podatku jest prawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 9 października 2014 r. został złożony ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie uznania wytworzenia i sprzedaży produktu za dostawę towarów oraz w zakresie stawki podatku. Wniosek uzupełniono 12 stycznia 2015 r. o doprecyzowanie opisu stanu faktycznego.
We wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny.
Wnioskodawca (Spółka) prowadzi działalność gospodarczą polegającą między innymi na wytwarzaniu suplementów diety. Jest płatnikiem podatku od towarów i usług. Spółka zawarła z kontrahentem umowę na produkcję kontraktową suplementu diety, w której występuje jako zleceniobiorca. Przedmiotem umowy jest wytwarzanie i sprzedaż suplementu diety w postaci pastylek do ssania o nazwie A. Właścicielem nazwy, receptury oraz specyfikacji na produkt jest zleceniodawca który jest również dystrybutorem produktu oraz podmiotem odpowiedzialnym za wprowadzenie tego produktu do obrotu z obowiązkiem powiadomienia o tym fakcie Głównego Inspektora Sanitarnego. Właścicielem dokumentacji produkcyjnej (instrukcji technologicznej, zapisów wytwarzania serii, specyfikacji na surowce i materiały opakowaniowe) jest zleceniobiorca. Zgodnie z umową strony definiują wzajemne obowiązki związane z wytwarzaniem produktu, w tym również zamawianie i magazynowanie przez zleceniobiorcę surowców, materiałów pomocniczych i opakowaniowych używanych do produkcji, wytwarzanie produktu zgodnie z właściwą specyfikacją produktu, magazynowanie produktu do czasu odbioru przez zleceniodawcę. W praktyce proces produkcyjny wygląda w ten sposób, że zleceniodawca każdorazowo składa zleceniobiorcy zamówienie określając asortyment oraz ilość produktu. Zleceniobiorca ponosi odpowiedzialność za zapewnienie materiałów niezbędnych do wytworzenia produktu, za zarezerwowanie mocy produkcyjnych celem terminowego wykonania zamówienia zleceniodawcy, sprawuje nadzór i kontrolę nad ścisłym przestrzeganiem reżimu technologicznego i wymagań jakościowych produktu, ponosi pełną odpowiedzialność za produkt w zakresie sposobu i jakości wykonania zgodnie z przepisami Ustawy o Bezpieczeństwie Żywności i Żywienia z uwzględnieniem zasad systemu HACCP. Zleceniodawca dostarcza opakowanie display dla 12 kartoników jednostkowych zawierających po 8 szt. pastylek A każdy. Zleceniodawca jest zobowiązany zapłacić zleceniobiorcy umówioną cenę za wytworzony i zapakowany produkt finalny. Zleceniobiorca traktuje czynności określone umową a opisane powyżej jako dostawę towaru w rozumieniu art. 7 ust 1 ustawy o podatku od towarów i usług, a produkt finalny kwalifikuje do grupowania PKWIU 10.89.19.0 Pozostałe różne artykuły spożywcze gdzie indziej niesklasyfikowane z wyłączeniem ekstraktów słodowych i produktów o zawartości alkoholu powyżej 1% (poz. 48 zał. nr 3 do cyt. ustawy) i wystawia fakturę ze stawką VAT 8% mając na uwadze co następuje: Grupowanie PKWiU 10.89.19.0 obejmuje preparaty często określane jako suplementy diety, które zgodnie z definicją zaproponowaną w ustawie (Dz. U. z 2006 nr 171, poz. 1225 z późn. zm.) z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia przetłumaczoną z Dyrektywy 2002/46/WE parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 10 czerwca 2002 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich odnoszących się do suplementów żywnościowych (w Polsce określanych jako suplementy diety) oznaczają wszelkie środki spożywcze, które mają za zadanie uzupełnić codzienną dietę i które stanowią skoncentrowane źródło witamin, minerałów lub substancji o działaniu odżywczym lub fizjologicznym, które jednak nie są produktami posiadającymi właściwości lecznicze w rozumieniu prawa farmaceutycznego. Ich zadaniem jest utrzymanie właściwych poziomów stężeń mikro i makroelementów we krwi, a co za tym idzie poprawę ogólnej kondycji organizmu. Dodatkowych informacji odnośnie suplementów diety dostarcza rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 6 listopada 2007 r. (Dz. U. 196 poz. 1425), które określa dodatkowe wymagania dotyczące zawartości witamin i składników mineralnych, w tym kryteria czystości oraz poziom witamin i składników mineralnych w suplemencie diety, szczególne wymagania w zakresie oznakowania suplementu diety oraz zawiera wykaz witamin i składników mineralnych oraz ich formy chemiczne, które mogą być stosowane w produkcji suplementów diety. Preparat A mający postać pastylek o konsystencji twardej i suchej zawiera w swoim składzie 7 składników: korzeń prawoślazu z olejkiem i zielem tymianku oraz olejkiem szałwiowym, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie gardła, górnych dróg oddechowych i strun głosowych przynosząc ulgę i kojący efekt w podrażnieniu; owoc czarnego bzu i witaminę C wpływające na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego; mentol ułatwiający przepływ powietrza przez nos. Skład, sposób przechowywania, informacje o składnikach zawartych w dziennej porcji produktu (2 pastylki, 4 pastylki) w mg i w %, oraz dawkowanie i przeciwskazanie zapisane są na opakowaniu jednostkowym produktu w sposób widoczny, przejrzysty i czytelny. Skład surowca w 1 pastylce jest następujący: cukier 2,09g, syrop glukozowy 1,22 g, gęsty wyciąg z ziela tymianku 0,030 g, gęsty wyciąg z korzenia prawoślazu 0,045g, sok z owoców czarnego bzu 0,025 g, witamina C 0,024 g, kwas cytrynowy 0,020 g, olejek szałwiowy 0,0066 g, olejek cytrynowy 0,0010 g, olejek tymiankowy 0,0005 g, mentol 0,0008 g.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right