Interpretacja
Interpretacja indywidualna z dnia 27.05.2014, sygn. IBPP2/443-200/14/KO, Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach, sygn. IBPP2/443-200/14/KO
w zakresie opodatkowania zużycia gotowych posiłków i napojów bezalkoholowych (catering) oraz artykułów spożywczych przez pracowników
Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t.j. Dz.U. z 2012 r., poz. 749 ze zm.) oraz § 2 i § 5 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz.U. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach, działający w imieniu Ministra Finansów, stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z 17 lutego 2014 r. (data wpływu 27 lutego 2014r.) o wydanie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie opodatkowania zużycia gotowych posiłków i napojów bezalkoholowych (catering) oraz artykułów spożywczych przez pracowników jest nieprawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 27 lutego 2014 r. został złożony ww. wniosek o wydanie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej m.in. podatku od towarów i usług w zakresie opodatkowania zużycia gotowych posiłków i napojów bezalkoholowych (catering) oraz artykułów spożywczych przez pracowników.
W przedmiotowym wniosku został przedstawiony następujący zaistniały stan faktyczny:
Spółka jest polskim rezydentem podatkowym. Spółka jest firmą handlową sprzedającą medyczne środki pomocnicze, w szczególności medyczne pończochy uciskowe, rękawy uciskowe stosowane przy leczeniu obrzęków limfatycznych, opatrunki uciskowe przeciwzakrzepowe stosowane po zabiegach chirurgicznych żył oraz odzież uciskową stosowaną po zabiegach chirurgii plastycznej. W celu realizowania sprzedaży Spółka zatrudnia pracowników, w tym przedstawicieli handlowych. Przedstawiciele handlowi zamieszkują w różnych częściach Polski i mają przydzielone odrębne obszary działania. Spółka bierze udział w targach, konferencjach i prezentacjach branżowych, w trakcie których pracownicy Spółki prezentują potencjalnym klientom oferowane przez Spółkę towary zachęcając ich do nawiązania kontaktów handlowych ze Spółką. Z uwagi na wprowadzanie do oferty coraz to nowych produktów, Spółka regularnie organizuje swoim pracownikom szkolenia wewnętrzne. Celem tych szkoleń jest opanowanie przez pracowników nowych produktów i tym samym umożliwienie im prawidłowego wykonywania obowiązków pracowniczych, co bezpośrednio przekłada się na przychody Spółki. Dzięki takim szkoleniom pracownicy mogą realizować cele sprzedażowe i przynosić Spółce zyski. Dodatkowo Spółka organizuje w określonych odstępach czasu (np. co miesiąc/kwartał - w zależności od potrzeb) spotkania służbowe kadry kierowniczej z pracownikami, w szczególności z przedstawicielami handlowymi, mające na celu dokonanie biznesowego podsumowania pewnego okresu czasu (np. miesiąca, kwartału, roku), omówienie dokonań Spółki, wskazanie i nagrodzenie wyróżniających się pracowników Spółki oraz wyznaczenie pracownikom nowych celów biznesowych na kolejny okres czasu. W trakcie opisanych wyżej targów, konferencji, prezentacji, szkoleń wewnętrznych oraz spotkań służbowych pracownicy Spółki korzystają na koszt Spółki z wyżywienia nabywanego przez nią w formie gotowych posiłków oraz napojów bezalkoholowych dostarczanych bez żadnych usług wspomagających (catering) bądź w formie nabywanych na koszt Spółki usług gastronomicznych. Zdarza się również, że Spółka nabywa na swój koszt artykuły spożywcze (np. zupki w proszku, pieczywo itp.), które następnie są nieodpłatnie przekazywane pracownikom, w szczególności pracownikom pracującym przez cały dzień na stoiskach targowych. Często zdarza się również, że pracownicy Spółki korzystają z cateringu lub usług gastronomicznych razem z kontrahentami Spółki, szczególnie w ramach wspólnych posiłków spożywanych w towarzystwie klientów Spółki w trakcie targów, konferencji lub prezentacji. W każdej z opisanych wyżej sytuacji Spółka nie ma możliwości określenia wartości skonsumowanych przez pracowników produktów spożywczych nabytych w ramach cateringu, usług gastronomicznych bądź artykułów spożywczych. Spółka dokonuje świadczeń opodatkowanych podatkiem VAT oraz odlicza podatek VAT z faktur dokumentujących catering oraz nabycie artykułów spożywczych. Spółka nie odlicza podatku VAT z faktur dokumentujących usługi gastronomiczne.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right