Interpretacja
Interpretacja indywidualna z dnia 19.05.2009, sygn. ILPP1/443-264/09-2/BP, Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu, sygn. ILPP1/443-264/09-2/BP
Czy opisany we wniosku zespół składników majątkowych (materialnych i niematerialnych) spełnia przesłanki określone w przepisie art. 2 ust. 27e ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54 poz. 535 ze zm.), a tym samym czy stanowi zorganizowaną część przedsiębiorstwa?
Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 ze zm.) oraz § 2 i § 6 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Spółki z ograniczoną odpowiedzialnością , przedstawione we wniosku z dnia 18 lutego 2009 r. (data wpływu 2 marca 2009 r.) o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie uznania zespołu składników majątkowych za zorganizowaną część przedsiębiorstwa jest prawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 2 marca 2009 r. został złożony ww. wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie uznania zespołu składników majątkowych za zorganizowaną część przedsiębiorstwa.
W przedmiotowym wniosku został przedstawiony następujący stan faktyczny.
Wnioskodawca () jest spółką świadczącą dla swoich kontrahentów, w tym klientów indywidualnych, szeroko pojęte usługi gastronomiczne.
Usługi gastronomiczne świadczone przez Spółkę dzielą się na dwie podstawowe grupy usług:
- usługi świadczone na rzecz klientów korporacyjnych (przede wszystkim usługi dostarczania posiłków podmiotom zewnętrznym, tzw. usługi cateringowe, czy usługi tzw. party serwisu świadczone podczas organizowania imprez okolicznościowych) jest to najważniejszy i najistotniejszy dla Wnioskodawcy typ usługi gastronomicznej,
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right