Uchylenie wiążącej informacji stawkowej z dnia 28 lutego 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0110-KSI1-1.441.33.2023.2.PB
WIS TOWAR - produkt mleczarski o smaku czekoladowym.
Na podstawie art. 221, art. 233 § 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2023 r., poz. 2383, z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową, oraz art. 42g ust. 2 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2023 r., poz. 1570, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą
Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej
po rozpatrzeniu odwołania z 14 grudnia 2023 r. (data wpływu 14 grudnia 2023 r. poprzez platformę e-PUAP) od decyzji Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej z 29 listopada 2023 r. nr 0115-KDST1-1.440.369.2023.2.AGW określającej dla towaru – „(…)” klasyfikację do Działu 18 Nomenklatury scalonej (CN) oraz stawkę podatku od towarów i usług w wysokości 23% na podstawie art. 41 ust. 1 ustawy w zw. z art. 146ea pkt 1 ustawy oraz art. 146ef ust. 1 pkt 1 ustawy,
uchyla w całości decyzję Organu pierwszej instancji
i przekazuje sprawę do ponownego rozpatrzenia.
UZASADNIENIE
W dniu 29 września 2023 r. Wnioskodawca złożył wniosek, w zakresie sklasyfikowania towaru – „(…)” według Nomenklatury Scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.
Wnioskodawca jest (…). W ramach prowadzonej działalności gospodarczej Wnioskodawca jako dystrybutor wprowadza do sprzedaży wyroby mleczne (…) takie jak (…).
W ramach poszerzenia swojej oferty handlowej Wnioskodawca planuje wprowadzić do sprzedaży (…) o smaku czekoladowym (dalej jako: „Produkt”) będący przedmiotem wniosku.
Wnioskodawca wskazał, że skład Produktu będzie następujący:
(…).
Zawartość tłuszczu w Produkcie będzie wynosić (…)%.
Jeśli chodzi o zawartość (…), którym będzie w przypadku Produktu kakao, to jego zawartość o obniżonej zawartości tłuszczu wynosi (…)% w wyrobie, natomiast zawartość kakao w jego masie beztłuszczowej wynosić będzie (…)%.
Proces produkcji
Proces produkcji przedmiotowego wyrobu obejmuje następujące etapy: (…).