Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 29 listopada 2023 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0115-KDST1-1.440.369.2023.2.AGW
WIS TOWAR – produkt mleczarski o smaku czekoladowym.
Na podstawie art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2023 r., poz. 1570 ze zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (...) z dnia 28 września 2023 r. (data wpływu 29 września 2023 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – „(...) o smaku czekoladowym”
Opis towaru: (...) o smaku czekoladowym, zawierający w swoim składzie – zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy – (...); masa netto (...)
Rozstrzygnięcie: CN 18
Stawka podatku od towarów i usług: 23%
Podstawa prawna: art. 41 ust. 1 ustawy w zw. z art. 146ea pkt 1 ustawy oraz art. 146ef ust. 1 pkt 1 ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 29 września 2023 r. Wnioskodawca złożył wniosek, w zakresie sklasyfikowania towaru – „(...) o smaku czekoladowym” według Nomenklatury Scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.
W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.
Wnioskodawca jest (...). W ramach prowadzonej działalności gospodarczej Wnioskodawca jako dystrybutor wprowadza do sprzedaży wyroby mleczne (...) takie jak (...).
W ramach poszerzenia swojej oferty handlowej Wnioskodawca planuje wprowadzić do sprzedaży (...) o smaku czekoladowym (dalej jako: „Produkt”) będący przedmiotem wniosku.
Wnioskodawca wskazał, że skład Produktu będzie następujący: (...)
Zawartość tłuszczu w Produkcie będzie wynosić (...)%.
Jeśli chodzi o zawartość (...), którym będzie w przypadku Produktu kakao, to jego zawartość o obniżonej zawartości tłuszczu wynosi (...)% w wyrobie, natomiast zawartość kakao w jego masie beztłuszczowej wynosić będzie (...)%.
Proces produkcji
Proces produkcji przedmiotowego wyrobu obejmuje następujące etapy: (...).
Informacje uzupełniające:
1. Stanowisko Wnioskodawcy.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right