Interpretacja
Odpowiedź Ministra Edukacji na interpelację nr 5814 w sprawie przerw obiadowych w szkołach
Treść interpelacji:
W większości szkół publicznych w Polsce przerwy obiadowe trwają jedynie 15 lub 20 minut, a w niektórych szkołach takich przerw w ogóle nie przewidziano w planie lekcji. Taki stan rzeczy nie sprzyja prawidłowemu odżywianiu uczniów i może powodować negatywne skutki zdrowotne oraz społeczne. Zbyt krótka przerwa obiadowa powoduje, że uczniowie często są zmuszeni do jedzenia w pośpiechu, co ma negatywny wpływ na ich zdrowie – może prowadzić do problemów trawiennych oraz kształtowania nieprawidłowych nawyków żywieniowych. Ponadto brak możliwości spokojnego spożycia ciepłego posiłku może mieć wpływ na obniżenie koncentracji uczniów podczas kolejnych lekcji, co przekłada się na ich wyniki w nauce.
Według „Raportu Stanu Stołówek w Publicznych Szkołach Podstawowych” opracowanego przez Bank Żywności w 2018 roku, około 35% dzieci, które jedzą posiłki w szkołach podstawowych, nie zjada ich do końca. Główną przyczyną tego zjawiska jest zbyt krótki czas przeznaczony na spożycie obiadu. Skutkuje to nie tylko niedożywieniem dzieci w ciągu dnia, ale również marnowaniem dużych ilości jedzenia, co jest niepożądanym zjawiskiem zarówno z punktu widzenia ekonomii, jak i ochrony środowiska.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right