Interpretacja
Opłaty za korzystanie z posiłków w stołówkach szkolnych - stanowisko Regionalnej Izby Obrachunkowej w Krakowie z dnia 22 lutego 2024 r., sygnatura WIAS.710.101.2023
W odpowiedzi na pismo znak ED.4323.27.2023 w sprawie charakteru opłat za posiłki w stołówkach szkolnych i w internatach, wyjaśniamy, co następuje.
Z art. 106 ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. Prawo oświatowe (t.j. Dz.U. z 2023 r., poz. 900 ze zm.) wynika, że w celu zapewnienia prawidłowej realizacji zadań opiekuńczych, w szczególności wspierania prawidłowego rozwoju uczniów, szkoła może zorganizować stołówkę. Funkcjonowanie w szkołach stołówek nie stanowi świadczenia usług gastronomicznych jako takich, lecz ma wspomagać szkoły w wykonywaniu wskazanych zadań. Ze wskazanym celem prowadzenia stołówek szkolnych wiąże się zarówno zagadnienie odpłatności za korzystanie z posiłków w stołówce szkolnej (odpłatność za posiłki nie ma charakteru komercyjnego), jak i okoliczność, że krąg podmiotów uprawnionych do korzystania ze stołówek szkolnych jest ściśle oznaczony. W szczególności przywołany art. 106 ustawy Prawo oświatowe przewiduje, że korzystanie z posiłków w stołówce szkolnej jest odpłatne. Warunki korzystania ze stołówki szkolnej, w tym wysokość opłat za posiłki, ustala dyrektor szkoły w porozumieniu z organem prowadzącym szkołę, przy czym do opłat wnoszonych za korzystanie przez uczniów z posiłku w stołówce szkolnej, nie wlicza się wynagrodzeń pracowników i składek naliczanych od tych wynagrodzeń oraz kosztów utrzymania stołówki. Ponoszone przez uczniów opłaty za korzystanie z posiłków w stołówkach szkolnych nie stanowią zatem pełnego kosztu przygotowania posiłków, a jedynie koszt artykułów żywnościowych użytych do przygotowania posiłków.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right