Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 3 sierpnia 2023 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0111-KDSB1-1.440.122.2023.4.IH
WIS towar
Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 lit. a ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2022 r. poz. 2651 ze zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową, i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2022 r. poz. 931 ze zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 17 kwietnia 2023 r. (data wpływu 18 kwietnia 2023 r.), uzupełnionego pismami z dnia 15 maja 2023 r. (data wpływu 16 maja 2023 r.) oraz 24 maja 2023 r. (data wpływu 31 maja 2023 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – (…)
Opis towaru: (…).
Rozstrzygnięcie: CN 19
Stawka podatku od towarów i usług: 0%
Podstawa prawna: § 8 ust. 1 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 2 grudnia 2022 r. w sprawie obniżonych stawek podatku od towarów i usług w roku 2023 w zw. z poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 18 kwietnia 2023 r. Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony w dniu 16 i 31 maja 2023 r., w zakresie sklasyfikowania towaru (…),według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia podatku od towarów i usług.
W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru:
Sos przygotowany na bazie produktu jogurtopodobnego (zawiera olej roślinny) z dodatkiem świeżego ogórka, czosnku, octu winnego i soli morskiej.
Proces produkcji polega na wymieszaniu produktu jogurtopodobnego (zawierającego 10% oleju roślinnego) ze świeżymi dodatkami, a następnie zapakowaniu w kubeczki.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right