Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 18 lipca 2023 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0115-KDST1-2.440.213.2023.1.AC
WIS TOWAR - suplement diety w płynie.
Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 lit. a ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (tj. Dz. U. z 2022 r., poz. 2651 z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (tj. Dz. U. z 2022 r., poz. 931, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (...) z dnia 1 czerwca 2023 r. (data wpływu 9 czerwca 2023 r.), uzupełnionego w dniu 7 lipca 2023 r. (data wpływu) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową
Przedmiot wniosku: towar – „(...)”, zawierający syrop glukozowo-fruktozowy
Opis towaru: produkt tzw. „suplement diety” w postaci syropu o smaku (...) z dodatkiem (...); w skład produktu wchodzą - zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy - (...); produkt przeznaczony do spożycia po rozcieńczeniu wodą; pakowany w (...)
Rozstrzygnięcie: CN 2106
Stawka podatku od towarów i usług: 8%
Podstawa prawna: art. 41 ust. 2 ustawy w zw. z art. 146ea pkt 2 ustawy oraz art. 146ef ust. 1 pkt 2 ustawy w zw. z poz. 5 załącznika nr 3 do ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 9 czerwca 2023 r. Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony w dniu 7 lipca 2023 r., w zakresie sklasyfikowania towaru: „(...)” zawierającego syrop glukozowo-fruktozowy według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.
We wniosku oraz jego uzupełnieniu przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.
Spółka zamierza wprowadzić produkt do obrotu. Produkt to „suplement diety” w płynie z witaminą C o smaku wiśniowym w postaci syropu.
Jest to produkt otrzymany przez wymieszanie składników. Składniki te są następnie rozlewane do (...). Produkt nie jest przeznaczony do bezpośredniego spożycia, spożywa się go po rozcieńczeniu wodą, zgodnie z zaleceniami wskazanymi na etykiecie.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right