Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

TEMATY:
TEMATY:

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 23 czerwca 2023 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0111-KDSB1-2.440.109.2023.3.DK

WIS TOWAR - Ciasto francuskie surowe

Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa  (Dz. U. z 2022 r. poz. 2651 ze zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy  z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2022 r. poz. 931 ze zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 19 kwietnia 2023 r. (data wpływu 19 kwietnia 2023 r.), uzupełnionego pismem z dnia 25 maja 2023 r. (data wpływu 26 maja 2023 r.) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

Przedmiot wniosku: towar – Ciasto francuskie surowe

Opis towaru: produkt spożywczy – zawierający w swoim składzie – zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy – (…). (…) Będzie to produkt surowy chłodzony.

Rozstrzygnięcie: CN 19

Stawka podatku od towarów i usług: 0%

Podstawa prawna: : § 8 ust. 1 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 2 grudnia 2022 r. w sprawie obniżonych stawek podatku od towarów i usług w roku 2023 w zw. z poz.  12 załącznika nr 10 do ustawy

Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług

UZASADNIENIE

19 kwietnia 2023 r. Wnioskodawca złożył wniosek uzupełniony w dniu 26 maja 2023 r.,  w zakresie sklasyfikowania towaru – Ciasto francuskie surowe według Nomenklatury Scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00