Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 1 czerwca 2023 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0111-KDSB1-2.440.102.2023.3.IKR
WIS TOWAR - Napój bezalkoholowy
Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2022 r. poz. 2651 ze zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2022 r. poz. 931 ze zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…)z 13 kwietnia 2023 r. (data wpływu 13 kwietnia 2023 r.) uzupełnionego pismami z dnia 17 maja 2023 r. (data wpływu 17 maja 2023 r.) oraz 19 maja 2023 r. (data wpływu 19 maja 2023 r.) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – (…)
Opis towaru: (…), powstałe w procesie dealkoholizacji (…) zawierającego w swoim składzie – zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy – sok z (…), (…), (…), cukier. Objętościowa moc alkoholu w końcowym produkcie to (…)%.
Rozstrzygnięcie: CN 2202
Stawka podatku od towarów i usług: 0%
Podstawa prawna: § 8 ust. 1 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 2 grudnia 2022 r. w sprawie obniżonych stawek podatku od towarów i usług w roku 2023 w związku z poz. 17 załącznika nr 10 do ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
13 kwietnia 2023 r. Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony 17 maja 2023 r. oraz 19 maja 2023 r. w zakresie sklasyfikowania towaru – (…) według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.
W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru:
Proponowana przez wnioskodawcę klasyfikacja wyrobu to CN 2202 ( poz.17. pkt 2 załącznika 10 do ustawy o VAT).
Technologia procesu wytwarzania (…) obejmuje następujące procesy:- tłoczenie (…) z poszczególnych (…) (np. (…) itp.) - udział masowy (…) wynosi minimum (…) %
- klarowanie, analiza ,korekta składu moszczu
- fermentacja alkoholowa,
- zlanie (…) z nad osadu,
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right