Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

TEMATY:
TEMATY:

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 1 czerwca 2023 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0111-KDSB1-2.440.128.2023.1.IKR

WIS TOWAR - DANIE

Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa(Dz. U. z 2022 r. poz. 2651 ze zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2022 r. poz. 931 ze zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z 26 kwietnia 2023 r. (data wpływu 2 maja 2023 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

Przedmiot wniosku: towar – (…)

Opis usługi: przedmiotem wniosku jest gotowy posiłek – (…) - zawierający w swoim składzie ryż gotowany (woda, ryż, (…)), sos pomidorowy z (…) mięsem (…) (woda, (…) mięso z (…), pomidory w (…), cebula, (…), jogurt naturalny, cukier, olej rzepakowy, skrobia modyfikowana, koncentrat pomidorowy, przyprawy, ocet spirytusowy, sól jodowana).

Rozstrzygnięcie: CN 16

Stawka podatku od towarów i usług: 0 %

Podstawa prawna: § 8 ust. 1 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 2 grudnia 2022 r. w sprawie obniżonych stawek podatku od towarów i usług w roku 2023 w zw. z poz. 11 załącznika nr 10 do ustawy

Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług

UZASADNIENIE

2 maja 2023 r. Wnioskodawca złożył wniosek w zakresie sklasyfikowania towaru – (…)

według Nomenklatury scalonej (CN).

W treści wniosku przedstawiono następujący opis towaru:

(…)

Składniki: ryż gotowany (…)[woda, ryż, (…)], sos pomidorowy z (…) mięsem (…) [woda, (…) mięso z nogi kurczaka (…) (mięso z (…) (100g produktu wyprodukowano ze 118g mięsa), dekstroza, sól), pomidory w (…), w soku (…) (pomidory (…), zagęszczony sok pomidorowy (…), regulator kwasowości: kwas cytrynowy), cebula, śmietanka (…) (śmietanka, stabilizator: karagen, emulgator: (…)), jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych), cukier, (…), skrobia modyfikowana, koncentrat pomidorowy (…), przyprawy (…) (w tym cynamon, (…), (…), kurkuma, pieprz czarny), ocet spirytusowy, sól jodowana (sól, jodan potasu), czosnek];

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00