Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 7 czerwca 2023 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0112-KDSL2-1.440.84.2023.4.BK
WIS towar – deser własnej produkcji (…) sprzedawany „na wynos”
Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2022 r., poz. 2651, z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2022 r., poz. 931, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 27 lutego 2023 r. (data wpływu 27 lutego 2023 r.), uzupełnionego pismami z dnia 24 kwietnia 2023 r. (data wpływu 24 kwietnia 2023 r.) i z dnia 17 maja 2023 r. (data wpływu 18 maja 2023 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – deser własnej produkcji (…) sprzedawany „na wynos”
Opis: Deser powstaje w ramach własnej produkcji Wnioskodawcy i jest sprzedawany w prowadzonej przez niego lodziarni „na wynos”. Po przygotowaniu gotowy deser jest wystawiony w witrynie chłodniczej w słoiku zamkniętym zakrętką. Klient składa zamówienie przy ladzie i z góry je opłaca. Deser „na wynos” wydawany jest klientowi bez talerzy i widelczyków. Klient po otrzymaniu towaru opuszcza teren lodziarni.
Rozstrzygnięcie: PKWiU 2015 – 56
Stawka podatku od towarów i usług: 8%
Podstawa prawna: art. 41 ust. 2 ustawy z zw. z art. 41 ust. 12f ustawy oraz art. 146ea pkt 2 ustawy oraz art. 146ef ust. 1 pkt 2 ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 27 lutego 2023 r. Wnioskodawca złożył wniosek w zakresie sklasyfikowania ww. towaru według Nomenklatury Scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług. Wniosek uzupełniono pismami z dnia 24 kwietnia 2023 r. i z dnia 17 maja 2023 r. poprzez prawidłowe złożenie podpisu elektronicznego na wniosku, doprecyzowanie opisu sprawy oraz stosowne dokumenty.
W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru