Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 1 czerwca 2023 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0111-KDSB1-2.440.103.2023.3.DS
WIS TOWAR - produkt na bazie soku bez alkoholu
Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2022 r. poz. 2651 ze zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2022 r. poz. 931 ze zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z 13 kwietnia 2023 r. (data wpływu 13 kwietnia 2023 r.) uzupełnionego pismem z dnia 17 maja 2023 r. (data wpływu 17 maja 2023 r.) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – (…)
Opis towaru: (…) powstałe w procesie dealkoholizacji (…) zawierającego w swoim składzie – zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy – sok z (…), (…), cukier. Objętościowa moc alkoholu w końcowym produkcie to (…) %.
Rozstrzygnięcie: CN 2202
Stawka podatku od towarów i usług: 0%
Podstawa prawna: § 8 ust. 1 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 2 grudnia 2022 r. w sprawie obniżonych stawek podatku od towarów i usług w roku 2023 w związku z poz. 17 załącznika nr 10 do ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
13 kwietnia 2023 r. Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony 17 maja 2023 r. w zakresie sklasyfikowania towaru – (…) według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.
W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru:
Proponowana przez wnioskodawcę klasyfikacja wyrobu to CN 2202 ( poz.17. pkt 2 załącznika 10 do ustawy o VAT).
Technologia procesu wytwarzania (…) obejmuje następujące procesy:
-tłoczenie (…) z poszczególnych (…) (np. (…) itp.) -udział masowy soku (…) wynosi minimum (…) %
-klarowanie, analiza ,korekta składu moszczu
-fermentacja alkoholowa,
-zlanie (…) z nad osadu,
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right