Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 19 maja 2023 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0115-KDST1-2.440.88.2023.3.AC
WIS TOWAR - produkt w postaci proszku z koloidalną pełnoziarnistą mąką owsianą.
Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (t.j. Dz. U. z 2022 r., poz. 2651 z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (t.j. Dz. U. z 2022 r., poz. 931, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (...) z dnia 6 marca 2023 r. (data wpływu 7 marca 2023 r.), uzupełnionego w dniach 11 i 13 kwietnia 2023r. (daty wpływu), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – „(...)”
Opis towaru: produkt w postaci proszku (...); zawierający – zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy – koloidalną pełnoziarnistą mąkę owsianą (mączkę), (...); oferowany w opakowaniu o gramaturze (...) g
Rozstrzygnięcie: CN 19
Stawka podatku od towarów i usług: 0%
Podstawa prawna: § 8 ust. 1 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 2 grudnia 2022 r. w sprawie obniżonych stawek podatku od towarów i usług w roku 2023 w zw. z poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 7 marca 2023 r. Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony w dniach 11 i 13 kwietnia 2023 r., w zakresie sklasyfikowania towaru: „(...)” według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.
W treści wniosku oraz jego uzupełnieniach przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.
„(...)”(...)posiłek do przygotowania w formie koktajlu (...).
Opis przygotowania:
(...).
(...).
Produkt ma postać proszku i jest dystrybuowany w (...)g opakowaniach.
Składniki: koloidalna pełnoziarnista mąka owsiana (mączka), (...).
Skład surowcowy produktu przedstawiony procentowo (na 1kg produktu):
(...)(...)
(...)(...)
(...).
Wnioskodawca jednocześnie wskazuje, że zaproponowana klasyfikacja CN1901 jest zgodna z brzmieniem not wyjaśniające HS do pozycji CN 1901, które stanowią: (...) (II) Przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40% masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right