Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 21 kwietnia 2023 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0115-KDST1-2.440.99.2023.1.JC
WIS TOWAR - syrop przeznaczony do spożycia po rozcieńczeniu wodą.
Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (t.j. Dz. U. z 2022 r., poz. 2651 ze zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (t.j. Dz. U. z 2022 r., poz. 931 ze zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (...) z dnia 15 marca 2023 r. (data wpływu), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – (...)
Opis towaru: syrop o smaku (...) do sporządzania napoju, zawierający w swoim składzie - zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy - m.in. (...); przeznaczony do spożycia po rozcieńczeniu wodą (...)
Rozstrzygnięcie:CN 2106
Stawka podatku od towarów i usług: 8%
Podstawa prawna: art. 41 ust. 2 ustawy w zw. z art. 146ea pkt 2 ustawy oraz art. 146ef ust. 1 pkt 2 ustawy w zw. z poz. 5 załącznika nr 3 do ustawy
Cel wydaniaWIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 15 marca 2023 r. Wnioskodawca złożył wniosek w zakresie sklasyfikowania towaru: (...), według Nomenklatury Scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.
W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.
Nazwa handlowa: (...)
Objętość netto: (...)
Opakowanie jednostkowe: (...)
Syrop o smaku (...). Zawiera cukry i substancje słodzące. (...).
Skład:
(...)
Spożywać rozcieńczone (...).
Do wniosku dołączono:
(...)
Uzasadnienie klasyfikacji towaru
Stosownie do brzmienia art. 5a ustawy, towary i usługi będące przedmiotem czynności, o których mowa w art. 5, wymienione w klasyfikacji w układzie odpowiadającym Nomenklaturze scalonej (CN) zgodnej z rozporządzeniem Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej (Dz. Urz. WE L 256 z 07.09.1987, str. 1
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right