Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 18 kwietnia 2023 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0111-KDSB1-2.440.7.2023.3.SM
WIS TOWAR - danie gotowe
Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2022 r. poz. 2651 ze zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2022 r. poz. 931 ze zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) który wpłynął do tut. Organu 17 stycznia 2023 r., uzupełnionego pismami z dnia 20 lutego 2023 r. (data wpływu 20 lutego 2023 r.), 20 lutego 2023 r. (data wpływu 20 lutego 2023 r.), 28 lutego 2023 r. (data wpływu 28 lutego 2023 r.), 14 marca 2023 r. (data wpływu 14 marca 2023 r.), 20 marca 2023 r. (data wpływu 20 marca 2023 r.) oraz 22 marca 2023 r. (data wpływu 22 marca 2023 r.) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – (…)
Opis towaru: Towar zawierający w swoim składzie (…) ((…)), cukier (…), sól (…), mleko (…), (…)), sos czekoladowy (mleko (…), (…), cukier (…), sól (…), czekoladę (…)), wiśnie (…) (olej (…), cukier (…), (…), wiśnie bez pestek), (…).
Rozstrzygnięcie: CN 19
Stawka podatku od towarów i usług: 0%
Podstawa prawna: § 8 ust. 1 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 2 grudnia 2022 r. w sprawie obniżonych stawek podatku od towarów i usług w roku 2023 w zw. z poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 17 stycznia 2022 r. do tutejszego Organu wpłynął wniosek Wnioskodawcy, uzupełniony pismami z dnia 20 lutego 2023 r., 28 lutego 2023 r., 14 marca 2023 r. oraz 20 marca 2023 r. w zakresie sklasyfikowania towaru (…), według Nomenklatury Scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.
W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru:
RECEPTURA PRODUKTU (…) Z (…), WIŚNIAMI (…)
1. (…) (…)
2. Sos czekoladowy (…)
3. Wiśnie (…)
4. (…)
Suma (…)
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right