Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 22 marca 2023 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0115-KDST1-2.440.70.2023.1.MS
WIS TOWAR - napój bezalkoholowy.
Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (t.j. Dz. U. z 2022 r., poz. 2651 ze zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (t.j. Dz. U. z 2022 r., poz. 931, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (...) z dnia 20 lutego 2023 r. (data wpływu 24 lutego 2023 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – Napój bezalkoholowy (...)
Opis towaru: Napój bezalkoholowy (...) – zgodnie z oświadczeniem Wnioskodawcy – zawierający w swoim składzie: (...)
Rozstrzygnięcie:CN 2202
Stawka podatku od towarów i usług: 0%
Podstawa prawna: § 8 ust. 1 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 2 grudnia 2022 r. w sprawie obniżonych stawek podatku od towarów i usług w roku 2023 w zw. z poz. 17 pkt 2 załącznika nr 10 do ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 24 lutego 2023 r. Wnioskodawca złożył wniosek w zakresie sklasyfikowania towaru „Napój bezalkoholowy (...)” (dalej: Produkt) według Nomenklatury scalonej (CN), na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.
W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.
Wnioskodawca wyjaśnił, że pismem z dnia 15 kwietnia 2021 r. wystąpił do Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej z wnioskiem o wydanie wiążącej informacji stawkowej dla produktu „Napój bezalkoholowy (...)".
W wyżej opisanym wniosku o wydanie WIS Wnioskodawca wskazał, że będzie wytwarzać również inne warianty smakowe napojów na bazie piwa bezalkoholowego i soków owocowych, a w każdym przypadku udział masowy soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego wynosić będzie nie mniej niż 20% składu surowcowego. Ostatecznie Wnioskodawca wobec zasygnalizowanej przez DKIS konieczności ograniczenia wniosku o wydanie WIS do konkretnego wariantu smakowego, pomimo formalnego podobieństwa pozostałych wariantów smakowych produktu gotowego i spełnienia adekwatnych parametrów wymaganych przez przepisy prawa, potwierdził, iż przedmiotem ww. wniosku był napój bezalkoholowy (...).
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right