Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

TEMATY:
TEMATY:

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 22 marca 2023 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0115-KDST1-2.440.70.2023.1.MS

WIS TOWAR - napój bezalkoholowy.

Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (t.j. Dz. U. z 2022 r., poz. 2651 ze zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (t.j. Dz. U. z 2022 r., poz. 931, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (...) z dnia 20 lutego 2023 r. (data wpływu 24 lutego 2023 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

Przedmiot wniosku: towar – Napój bezalkoholowy (...)

Opis towaru: Napój bezalkoholowy (...) – zgodnie z oświadczeniem Wnioskodawcy – zawierający w swoim składzie: (...)

Rozstrzygnięcie:CN 2202

Stawka podatku od towarów i usług: 0%

Podstawa prawna: § 8 ust. 1 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 2 grudnia 2022 r. w sprawie obniżonych stawek podatku od towarów i usług w roku 2023 w zw. z poz. 17 pkt 2 załącznika nr 10 do ustawy

Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług

UZASADNIENIE

W dniu 24 lutego 2023 r. Wnioskodawca złożył wniosek w zakresie sklasyfikowania towaru „Napój bezalkoholowy (...)” (dalej: Produkt) według Nomenklatury scalonej (CN), na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.

W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.

Wnioskodawca wyjaśnił, że pismem z dnia 15 kwietnia 2021 r. wystąpił do Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej z wnioskiem o wydanie wiążącej informacji stawkowej dla produktu „Napój bezalkoholowy (...)".

W wyżej opisanym wniosku o wydanie WIS Wnioskodawca wskazał, że będzie wytwarzać również inne warianty smakowe napojów na bazie piwa bezalkoholowego i soków owocowych, a w każdym przypadku udział masowy soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego wynosić będzie nie mniej niż 20% składu surowcowego. Ostatecznie Wnioskodawca wobec zasygnalizowanej przez DKIS konieczności ograniczenia wniosku o wydanie WIS do konkretnego wariantu smakowego, pomimo formalnego podobieństwa pozostałych wariantów smakowych produktu gotowego i spełnienia adekwatnych parametrów wymaganych przez przepisy prawa, potwierdził, iż przedmiotem ww. wniosku był napój bezalkoholowy (...).

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00