Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

TEMATY:
TEMATY:

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 10 lutego 2023 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0111-KDSB1-2.440.293.2022.3.IKR

WIS TOWAR - Baton

Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2022 r. poz. 2651 ze zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2022 r. poz. 931 ze zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 30 listopada 2022 r. (data wpływu 8 grudnia 2022 r.), uzupełniony pismem z 17 stycznia 2023 r. (data wpływu 19 stycznia 2023 r.) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

Przedmiot wniosku: towar – Baton (…)

Opis towaru: produkt zawierający w swoim składzie – zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy – kawałki prażonych (…), kawałki prażonych (…), syrop ryżowy, płatki (…), orzechy (…), kawałki (…) śliwek, kawałki czekolady (…), syrop z (…), (…), rodzynki, miód, olej kokosowy, (…)

Rozstrzygnięcie: CN 18

Stawka podatku od towarów i usług: 23%

Podstawa prawna: art. 41 ust. 1 ustawy w zw. z art. 146ea pkt 1 ustawy oraz art. 146ef ust. 1 pkt 1 ustawy

Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług

UZASADNIENIE

W dniu 8 grudnia 2022 r. Wnioskodawca złożył wniosek w zakresie sklasyfikowania towaru: „Baton (…)” według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.

W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru:

Baton (…).

Skład:

-kawałki prażonych (…),

-kawałki prażonych (…),

-syrop ryżowy (…),

-płatki (…),

-orzechy (…),

-kawałki (…) śliwek (…),

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00