Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

TEMATY:
TEMATY:

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 30 stycznia 2023 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0111-KDSB1-2.440.244.2022.5.IKR

WIS TOWAR - Danie gotowe

Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2022 r. poz. 2651 ze zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia  11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2022 r. poz. 931 ze zm.),  zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…), który wpłynął do tut. Organu 10 listopada 2022 r., uzupełniony pismami  z 7 grudnia 2022 r. (data wpływu 7 grudnia 2022 r.), 12 grudnia 2022 r. (dat wpływu 12 grudnia 2022r.) oraz 17 stycznia 2023 r. (data wpływu 17 stycznia 2023 r.) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

Przedmiot wniosku: towar – (…)

Opis towaru: produkt zawierający w swoim składzie – zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy – (…) (…),(…), sos (…). Danie zapakowane w (…).

Rozstrzygnięcie: CN 16

Stawka podatku od towarów i usług: 0%

Podstawa prawna: § 8 ust. 1 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 2 grudnia 2022 r.  w sprawie obniżonych stawek podatku od towarów i usług w roku 2023 w zw. z poz. 11 załącznika nr 10 do ustawy

Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług

UZASADNIENIE

10 listopada 2022 r. Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony pismami w dniu 7 grudnia 2022 r., 12 grudnia 2022 r. oraz 17 stycznia 2023 r. w zakresie sklasyfikowania towaru – (…) według Nomenklatury Scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.

W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru:

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00