Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

TEMATY:
TEMATY:

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 30 stycznia 2023 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0111-KDSB1-1.440.233.2022.3.WK

WIS TOWAR (GASTRONOMIA) - KANAPKA Z SZYNKĄ

Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2022 r. poz. 2651 ze zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia  11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2022 r. poz. 931 ze zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 15 listopada 2022 r. (data wpływu), uzupełnionego w dniu 8 grudnia 2022 r. (data wpływu), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

Przedmiot wniosku: towar – kanapka z szynką

Opis towaru: Produkt zawierający w swoim składzie – zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy - bułkę (...), sałatę (...), szynkę, ser, ser twarogowy, ogórek, paprykę, kiełki  oraz sos (...). Kanapka z szynką przygotowywana jest w punkcie Wnioskodawcy, a następnie sprzedawana w jego lokalu (sklepiku szkolnym) na wynos jako produkt gotowy  do bezpośredniego spożycia.

Rozstrzygnięcie: PKWiU 2015 – 56

Stawka podatku od towarów i usług: 8%

Podstawa prawna: art. 41 ust. 12f w związku z art. 41 ust. 2 oraz art. 146ea pkt 2 oraz art. 146ef ust. 1 pkt 2 ustawy

Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług

UZASADNIENIE

W dniu 15 listopada 2022 r. Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony w dniu 8 grudnia 2022 r. w zakresie sklasyfikowania towaru – kanapka z szynką według Nomenklatury scalonej (CN)  na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.

W treści wniosku przedstawiono następujący opis towaru

Wniosek dotyczy sprzedaży gotowych kanapek z bułki (...) przygotowywanych w lokalu producenta.

Pełny skład produktu: bułka (...), ser, wsad mięsny, wsad warzywny, sos.

Kanapka jest szczelnie zapakowana w opakowanie jednostkowe i nie może być modyfikowana  na życzenie klienta.

Wnioskodawca jest producentem i dystrybutorem kanapek. Kanapka jest produkowana w lokalu wnioskodawcy i pakowana w szczelnie zamknięte opakowanie jednostkowe, którym jest torebka papierowa z okienkiem foliowym. Wyprodukowana kanapka jest produktem gotowym do spożycia - klient ma do wyboru kanapki z konkretnym składem i nie ma możliwości jego modyfikacji. Klient nie dostaje do kanapki sztućców lub talerza.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00