Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 26 stycznia 2023 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0111-KDSB1-1.440.225.2022.3.WK
WIS TOWAR (GASTRONOMIA) - PIECZYWO CUKIERNICZE
Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2022 r. poz. 2651 ze zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2022 r. poz. 931 ze zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 8 listopada 2022 r. (data wpływu 10 listopada 2022 r.), uzupełnionego w dniu 12 grudnia 2022 r. (data wpływu 14 grudnia 2022 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – (…)
Opis towaru: Produkt zawierający w swoim składzie – zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy – mąkę pszenną, drożdże, wodę, olej, cukier oraz sól. (…), będący wyrobem cukierniczym, przygotowywany jest w budce gastronomicznej należącej do Wnioskodawcy oraz sprzedawany konsumentom wyłącznie na wynos. Gotowy produkt przeznaczony jest do spożycia bezpośrednio po jego zakupie, lecz może zostać również spożyty „na zimno” po kilku godzinach lub następnego dnia.
Rozstrzygnięcie: PKWiU 2015 – 56
Stawka podatku od towarów i usług: 8%
Podstawa prawna: art. 41 ust. 12f w związku z art. 41 ust. 2 oraz art. 146ea pkt 2 oraz art. 146ef ust. 1 pkt 2 ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 10 listopada 2022 r. Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony w dniu 14 grudnia 2022 r. w zakresie sklasyfikowania towaru – (…) według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.
W treści wniosku przedstawiono następujący opis towaru
Pieczywo cukiernicze sprzedawane jest bezpośrednio konsumentom z budki gastronomicznej. Przygotowywane jest z produktów, takich jak mąka pszenna (…), drożdże (…), woda (…), olej (…), cukier (…), sól (…), na specjalne życzenie klienta. Wszystkie składniki zostają ze sobą wymieszane, a następnie wyrabiane (sposób wyrabiania przypomina wyrabianie tradycyjnych drożdżówek). Gotowe ciasto zostaje (…) włożone do piekarnika i pieczone do czasu aż ciasto będzie zarumienione. (…) Ciastko może być zjedzone od razu na świeżo, gorące, ale może być również spożyte na zimno po kilku godzinach lub następnego dnia. Klient ma również możliwość zapakowania wyrobu cukierniczego do papierowej torebki. Personel przyjmuje zamówienie, przygotowuje wyroby cukiernicze, po czym wydaje je klientowi i nie wykonuje innych czynności.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right