Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

TEMATY:
TEMATY:

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 23 stycznia 2023 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0111-KDSB1-2.440.241.2022.3.IKR

WIS Towar - produkt spożywczy

Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2022 r. poz. 2651 ze zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową, i art. 42a ustawy z dnia  11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2022 r. poz. 931 ze zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z 8 listopada 2022 r. (data wpływu), uzupełnionego pismem z dnia 8 grudnia 2022 r. (data wpływu 9 grudnia 2022 r.) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

Przedmiot wniosku: towar – (…)

Opis towaru: (…) – (…), są odwzorowaniem (…) zawierają w swoim składzie – zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy – (…)

Rozstrzygnięcie: CN 2106

Stawka podatku od towarów i usług: 8%

Podstawa prawna: art. 41 ust. 2 ustawy w zw. z art. 146ea pkt 2 ustawy oraz art. 146ef ust. 1  pkt 2 ustawy w zw. z poz. 5 załącznika nr 3 do ustawy

Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług

UZASADNIENIE

W dniu 8 listopada 2022 r. Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony pismem z dnia 8 grudnia 2022 r. (data wpływu 9 grudnia 2022 r.) w zakresie sklasyfikowania towaru: (…) według Nomenklatury scalonej (CN), na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.

W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru:

Wnioskodawca jest producentem (…)  wytworzonych w całości z produktów (…). Produkt jest (…)  (…), strukturze (…) bez pęknięć, regularnie (…). Produkt posiada wygląd typowy dla (…). Barwa produktu jest (…), a w przekroju wnętrze produktu posiada (…)  przechodzący w (…) (…). Konsystencja produktu jest zwarta(…), a po obróbce termicznej (…) soczysta, (...).

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00