Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 9 stycznia 2023 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0111-KDSB2-2.440.203.2022.2.EA
WIS TOWAR - wyrób piekarniczy
Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (tj. Dz. U. z 2022 r. poz. 2651), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2022 r. poz. 931 ze zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 23 października 2022 r. (data wpływu 26 października 2022 r.), uzupełnionego pismem z dnia 8 grudnia 2022 r. (data wpływu), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – (…)mieszanka wyrobów piekarniczych i (…) wyrób czekoladowy
Opis towaru: mieszanka wyrobów piekarniczych, składających się z (…) ciasteczek oraz (…) wyrobu czekoladowego (…). Wyroby sprzedawane są łącznie w opakowaniu kartonowym zawierającym wypraski z tworzywa sztucznego, w których znajdują się wyroby. Waga netto produktu wynosi wg informacji na opakowaniu (…) g.
Rozstrzygnięcie: CN 19
Stawka podatku od towarów i usług: 0%
Podstawa prawna: § 8 ust. 1 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 2 grudnia 2022 r. w sprawie obniżonych stawek podatku od towarów i usług w roku 2023 w zw. z poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 26 października 2022 r. Wnioskodawca złożył wniosek, w zakresie sklasyfikowania towaru: (…) mieszanka wyrobów piekarniczych i (…) wyrób czekoladowy według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.
W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.
1. Skład produktu
Produkt stanowi mieszankę wyrobów piekarniczych składającą się z (…) ciasteczek oraz (…) wyrobu czekoladowego (…). Wyroby sprzedawane są łącznie w opakowaniu kartonowym, zawierającym wypraski z tworzywa sztucznego, w których znajdują się wyroby. Masa netto produktu wynosi wg informacji na opakowaniu (…) g, (…).
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right