Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 20 grudnia 2022 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0111-KDSB1-1.440.222.2022.3.IH

WIS TOWAR - danie gotowe

Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2021 r. poz. 1540 ze zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia  11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2022 r. poz. 931 ze zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 10 listopada 2022 r. (data wpływu), uzupełnionego pismami z dnia 25 listopada 2022 r. (data wpływu) oraz 29 listopada 2022 r. (data wpływu), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

Przedmiot wniosku: towar – (…)

Opis towaru: Towar zawierający w swoim składzie – zgodnie z oświadczeniem Wnioskodawcy – (…) (…) ((...), (…), cukier (...), sól (...), mleko (…)), sos czekoladowy (mleko (…), cukier (...), sól (...), czekoladę (...) (…)), wiśnie (…) (olej (...), cukier (...), (…), wodę, wiśnie bez pestek), (…). Towar funkcjonuje w obrocie z klientem Wnioskodawcy również pod nazwą (…) oraz (…).

Rozstrzygnięcie: CN 18

Stawka podatku od towarów i usług: 23%

Podstawa prawna: art. 41 ust. 1 w związku z art. 146aa ust. 1 pkt 1 i ust. 1a, art. 146ea pkt 1 oraz art. 146ef ust. 1 pkt 1 ustawy

Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług

UZASADNIENIE

W dniu 10 listopada 2022 r. Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony pismami z dnia 25 listopada 2022 r. oraz  29 listopada 2022 r. w zakresie sklasyfikowania towaru – (…), według Nomenklatury Scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.

W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru:

RECEPTURA PRODUKTU (…) Z (…) SOSEM CZEKOLADOWYM, WIŚNIAMI (…)

1. (…) (…)

2. Sos czekoladowy (…)

3. Wiśnie (…)

4. (…)

Suma (…)

Skład poszczególnych składników:

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00