Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 2 grudnia 2022 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0111-KDSB1-1.440.185.2022.3.IH
WIS TOWAR - oliwki z serem
Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2021 r. poz. 1540 ze zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2022 r. poz. 931 ze zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 28 września 2022 r. (data wpływu), uzupełnionego pismami z dnia 14 października 2022 r. (data wpływu), 14 października 2022 r. (18 października 2022 r.) oraz 2 listopada 2022 r. (data wpływu), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – Oliwki (…) z serem (…)
Opis towaru: Towar zawierający w swoim składzie – zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy – oliwki czarne (oliwki, sól, stabilizator: glukonian żelazawy, (…)), oliwki zielone z papryką (oliwki, papryka czerwona, sól, (…), guma guar, substancja konserwująca: sorbinian potasu), oliwki zielone (oliwki, sól, ocet spirytusowy,(…)), ser (…), olej rzepakowy, zioła, czosnek.
Rozstrzygnięcie: CN 20
Stawka podatku od towarów i usług: 0%
Podstawa prawna: art. 146da ust. 1 pkt 1 ustawy w związku z poz. 13 załącznika nr 10 do ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 28 września 2022 r. Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony w dniu 14 października 2022 r., 18 października 2022 r. oraz 2 listopada 2022 r. w zakresie sklasyfikowania towaru – Oliwki (…) z serem (…) – według Nomenklatury Scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.
W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru:
Oliwki (…) z serem (…). Wygląd ogólny - oliwki zielone, oliwki czarne z ziołami oraz kostki sera. Udział oliwek czarnych czy zielonych jest różny. Całkowity udział oliwek wynosi (…). Oliwki czarne - oliwki, sól, stabilizator: glukonian żelazawy,(…). Oliwki zielone z papryką - oliwki, papryka czerwona, sól, (…), guma guar, substancja konserwująca: sorbinian potasu. Oliwki zielone - oliwki, ocet spirytusowy, (…). Ser (…), olej rzepakowy, zioła, czosnek. Oliwki mogą zawierać pestki lub ich fragmenty. Ocet został wykorzystany w celu konserwacji marynowanych warzyw przez producentów warzyw. Ocet nie jest dodawany na etapie produkcji wyrobu gotowego. Produkt pakowano w atmosferze ochronnej. Dostępny w gramaturze (…) g netto. Termin przydatności do spożycia wynosi (…) dni.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right