Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 4 listopada 2022 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0115-KDST1-3.440.88.2022.1.BK

WIS TOWAR - wafel.

Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2021 r., poz. 1540 ze zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową, i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2021 r., poz. 931 ze zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (...) z dnia 17 sierpnia 2022 r. (data wpływu), uzupełnionym w dniu 9 września 2022 r. Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

Przedmiot wniosku: towar – wafel z kremem (...) oraz nadzienie (...) w czekoladzie (...)

Opis towaru: wyrób uformowany z wafla z kremem (...), nadzienia (...) oraz czekolady (...)

Rozstrzygnięcie: CN 19

Stawka podatku od towarów i usług: 0%

Podstawa prawna: art. 146da ust. 1 pkt 1 ustawy w związku z poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy, art. 146ea ustawy, art. 146ef ustawy

Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług

UZASADNIENIE

W dniu 17 sierpnia 2022 r. Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony w dniu 9 września 2022 r. w zakresie sklasyfikowania towaru: „wafel z kremem (...) oraz (...) w czekoladzie (...)” według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.

W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.

Wafel z kremem (...) oraz nadzienie (...) w czekoladzie (...).

Składniki: (...).

Czekolada (...): masa kakaowa minimum (...) %.

(...)

Opis produktu: Wyrób uformowany z wafla z kremem (...), nadzienia (...) oraz czekolady (...).

Wnioskodawca oświadczył, iż w produkcie „Wafel z kremem (...) oraz nadzienie (...) w czekoladzie (...)” zawartość masy kakao obliczona w stosunku do całkowitej odtłuszczonej bazy wynosi (...)%.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00