Porada
Czy trzeba opodatkować posiłki nieodopłatnie wydawane pracownikom w okresie zimowym
PYTANIE
Pracownicy zaplecza technicznego w okresie zimowym mają otrzymywać posiłek (ma to być posiłek w słoiku - 1 szt. około 400-500kcal, do podgrzania na udostępnionych urządzeniach, z zaznaczeniem, że nie wolno go wynosić poza teren zajezdni). Dział BHP wykonywał pomiary dla poszczególnych pracownikach tzw. wydatku energetycznego (w kcal) i zlecił firmie zewnętrznej opracowanie wyników. Przypuszczalnie wydatek ten nie osiągnie poziomu określonego w rozporządzeniu w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (par. 3 ust. 1 pkt 3), w tym przypadku 1500kcal dla mężczyzn, 1000 kcal dla kobiet. W związku z tym pracodawca nie jest obowiązany taki posiłek wydać, ale mimo to Zarząd chce go pracownikom przekazać. W tym momencie posiłek traci miano "profilaktycznego" i według mnie stanowi nieodpłatne przekazanie, które należy wliczyć pracownikowi do przychodu. Czy mam rację?
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right