Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2024 poz. 976
Wersja aktualna od 2023-09-23
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2024 poz. 976
Wersja aktualna od 2023-09-23
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

DECYZJA WSPÓLNEGO KOMITETU EOG nr 228/2023

z dnia 22 września 2023 r.

zmieniająca załącznik II (Przepisy techniczne, normy, badania i certyfikacja) do Porozumienia EOG [2024/976]

WSPÓLNY KOMITET EOG,

uwzględniając Porozumienie o Europejskim Obszarze Gospodarczym („Porozumienie EOG”), w szczególności jego art. 98,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1)

W Porozumieniu EOG należy uwzględnić rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2022/2534 z dnia 21 grudnia 2022 r. zezwalające na wprowadzanie na rynek beta-laktoglobuliny mleka krowiego (β-laktoglobulina) jako nowej żywności oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze (UE) 2017/2470 (1).

(2)

W Porozumieniu EOG należy uwzględnić rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2022/2535 z dnia 21 grudnia 2022 r. zezwalające na wprowadzenie na rynek grzybni Antrodia camphorata w postaci liofilizowanego proszku jako nowej żywności oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze (UE) 2017/2470 (2).

(3)

W Porozumieniu EOG należy uwzględnić rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2023/4 z dnia 3 stycznia 2023 r. zezwalające na wprowadzanie na rynek proszku z pieczarek z witaminą D2 jako nowej żywności oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze (UE) 2017/2470 (3).

(4)

W Porozumieniu EOG należy uwzględnić rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2023/5 z dnia 3 stycznia 2023 r. zezwalające na wprowadzanie na rynek częściowo odtłuszczonego proszku z Acheta domesticus (świerszcza domowego) jako nowej żywności oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze (UE) 2017/2470 (4).

(5)

W Porozumieniu EOG należy uwzględnić rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2023/6 z dnia 3 stycznia 2023 r. zezwalające na wprowadzenie na rynek białka grochu i białka ryżowego fermentowanych przy użyciu grzybni Lentinula edodes (grzyba shiitake) jako nowej żywności oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze (UE) 2017/2470 (5).

(6)

W Porozumieniu EOG należy uwzględnić rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2023/7 z dnia 3 stycznia 2023 r. zezwalające na wprowadzenie na rynek lakto-N-tetraozy wytwarzanej z wykorzystaniem pochodnych szczepów Escherichia coli BL21(DE3) jako nowej żywności oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze (UE) 2017/2470 (6).

(7)

Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2023/52 z dnia 4 stycznia 2023 r. zezwalające na wprowadzenie na rynek 3-fukozylolaktozy wytwarzanej przy użyciu pochodnego szczepu Escherichia coli BL21(DE3) jako nowej żywności oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze (UE) 2017/2470 (7).

(8)

Niniejsza decyzja dotyczy prawodawstwa w zakresie środków spożywczych. Prawodawstwa dotyczącego środków spożywczych nie stosuje się do Liechtensteinu na czas rozszerzenia na Liechtenstein obowiązywania Umowy między Wspólnotą Europejską a Konfederacją Szwajcarską dotyczącej handlu produktami rolnymi, jak określono we wprowadzeniu do rozdziału XII załącznika II do Porozumienia EOG. Niniejszej decyzji nie stosuje się zatem do Liechtensteinu.

(9)

Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik II do Porozumienia EOG,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł 1

W rozdziale XII załącznika II do Porozumienia EOG wprowadza się następujące zmiany:

1.

w pkt 124b (rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2470) dodaje się tiret w brzmieniu:

„-

32022 R 2534: rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2022/2534 z dnia 21 grudnia 2022 r. (Dz.U. L 328 z 22.12.2022, s. 85),

-

32022 R 2535: rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2022/2535 z dnia 21 grudnia 2022 r. (Dz.U. L 328 z 22.12.2022, s. 91),

-

32023 R 0004: rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2023/4 z dnia 3 stycznia 2023 r. (Dz.U. L 2 z 4.1.2023, s. 3),

-

32023 R 0005: rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2023/5 z dnia 3 stycznia 2023 r. (Dz.U. L 2 z 4.1.2023, s. 9),

-

32023 R 0006: rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2023/6 z dnia 3 stycznia 2023 r. (Dz.U. L 2 z 4.1.2023, s. 16),

-

32023 R 0007: rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2023/7 z dnia 3 stycznia 2023 r. (Dz.U. L 2 z 4.1.2023, s. 21),

-

32023 R 0052: rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2023/52 z dnia 4 stycznia 2023 r. (Dz.U. L 3 z 5.1.2023, s. 1).”;

2.

po pkt 228 (rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2023/463) dodaje się punkty w brzmieniu:

„229.

32022 R 2534: rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2022/2534 z dnia 21 grudnia 2022 r. zezwalające na wprowadzanie na rynek beta-laktoglobuliny mleka krowiego (β-laktoglobulina) jako nowej żywności oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze (UE) 2017/2470 (Dz.U. L 328 z 22.12.2022, s. 85).

230.

32022 R 2535: rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2022/2535 z dnia 21 grudnia 2022 r. zezwalające na wprowadzenie na rynek grzybni Antrodia camphorata w postaci liofilizowanego proszku jako nowej żywności oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze (UE) 2017/2470 (Dz.U. L 328 z 22.12.2022, s. 91).

231.

32023 R 0004: rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2023/4 z dnia 3 stycznia 2023 r. zezwalające na wprowadzanie na rynek proszku z pieczarek z witaminą D2 jako nowej żywności oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze (UE) 2017/2470 (Dz.U. L 2 z 4.1.2023, s. 3).

232.

32023 R 0005: rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2023/5 z dnia 3 stycznia 2023 r. zezwalające na wprowadzanie na rynek częściowo odtłuszczonego proszku z Acheta domesticus (świerszcza domowego) jako nowej żywności oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze (UE) 2017/2470 (Dz.U. L 2 z 4.1.2023, s. 9).

233.

32023 R 0006: rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2023/6 z dnia 3 stycznia 2023 r. zezwalające na wprowadzenie na rynek białka grochu i białka ryżowego fermentowanych przy użyciu grzybni Lentinula edodes (grzyba shiitake) jako nowej żywności oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze (UE) 2017/2470 (Dz.U. L 2 z 4.1.2023, s. 16).

234.

32023 R 0007: rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2023/7 z dnia 3 stycznia 2023 r. zezwalające na wprowadzenie na rynek lakto-N-tetraozy wytwarzanej z wykorzystaniem pochodnych szczepów Escherichia coli BL21(DE3) jako nowej żywności oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze (UE) 2017/2470 (Dz.U. L 2 z 4.1.2023, s. 21).

235.

32023 R 0052: rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2023/52 z dnia 4 stycznia 2023 r. zezwalające na wprowadzenie na rynek 3-fukozylolaktozy wytwarzanej przy użyciu pochodnego szczepu Escherichia coli BL21(DE3) jako nowej żywności oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze (UE) 2017/2470 (Dz.U. L 3 z 5.1.2023, s. 1).”.

Artykuł 2

Teksty rozporządzeń wykonawczych (UE) 2022/2534, (UE) 2022/2535, (UE) 2023/4, (UE) 2023/5, (UE) 2023/6, (UE) 2023/7 i (UE) 2023/52 w językach islandzkim i norweskim, które zostaną opublikowane w Suplemencie EOG do Dziennika Urzędowego Unii Europejskiej, są autentyczne.

Artykuł 3

Niniejsza decyzja wchodzi w życie z dniem 23 września 2023 r. pod warunkiem dokonania wszystkich notyfikacji przewidzianych w art. 103 ust. 1 Porozumienia EOG (*1).

Artykuł 4

Niniejsza decyzja zostaje opublikowana w sekcji EOG i w Suplemencie EOG do Dziennika Urzędowego Unii Europejskiej.

Sporządzono w Brukseli dnia 22 września 2023 r.

W imieniu Wspólnego Komitetu EOG

Przewodniczący

Pascal SCHAFHAUSER


* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00