Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
    • comment
      Artykuł

      Obowiązki pracodawcy z zakresu bhp w porze zimowej

      Okres zimowy według przepisów bhp rozpoczyna się 1 listopada, a kończy 31 marca kolejnego roku. W tym czasie pracodawcy muszą zadbać o odpowiednią odzież i obuwie ochronne oraz napoje i posiłki profilaktyczne dla pracowników. Muszą także zapewnić właściwą temperaturę w pomieszczeniach pracy (nie może być ona niższa niż 18°C w przypadku wykonywania prac lekkich i biurowych oraz niższa niż 14°C w przypadku

    • comment
      Artykuł

      Jak rozliczać przekazanie pracownikom przez pracodawcę posiłków i napojów - odpowiedzi na 13 pytań z praktyki

      Pracodawca jest zobowiązany zapewnić wszystkim pracownikom, bez względu na rodzaj zajmowanych przez nich stanowisk i wykonywanej pracy, wodę zdatną do picia lub inne napoje. Natomiast w przypadku niektórych grup pracowników jest ponadto zobligowany do finansowania posiłków profilaktycznych. Zapewnienie napojów i posiłków może przyjmować różną formę. Oferowanie pracownikom tego rodzaju świadczeń może

    • comment
      Artykuł

      Jakie obowiązki w zakresie bhp mają pracodawcy zimą

      W okresie zimowym pracodawcy powinni zapewnić pracownikom minimalną temperaturę w pomieszczeniach pracy. Zasadniczo nie może być ona niższa niż 14°C. Należy również pamiętać o dostarczeniu ciepłych napojów pracownikom, którzy wykonują prace na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia poniżej 10°C.

    • comment
      Artykuł

      Kto od 1 listopada 2017 r. uzyska prawo do posiłków profilaktycznych

      Od 1 listopada 2017 r. pracodawca musi zapewniać posiłki profilaktyczne pracownikom, którzy wykonują na otwartej przestrzeni prace związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet. Przysługują one bowiem w okresie zimowym, za który uważa się czas od 1 listopada do

    • comment
      Artykuł

      Zakupy firmowe – rozliczenie VAT na przykładach

      Podatnik czynny na podstawie art. 86 ustawy o VAT może odliczyć polski podatek, jeśli kupione towary są wykorzystywane do działalności opodatkowanej. Jeżeli natomiast są wykorzystywane zarówno do działalności opodatkowanej, jak i zwolnionej, to aby ustalić VAT do odliczenia, stosuje proporcję. Gdy kupiony towar lub usługa są wykorzystywane do celów innych niż działalność, stosuje również preproprocję

    • comment
      Porada

      Komu przysługują posiłki regeneracyjne i napoje w okresie zimowym

      W okresie zimowym pracodawca musi zapewniać pracownikom bezpłatnie posiłki regeneracyjne i napoje częściej niż w innych porach roku. Posiłki regeneracyjne w zimie przysługują w przypadku przekroczenia efektywnego wydatku energetycznego organizmu w ciągu zmiany roboczej powyżej 1500 kcal (6280 kJ) dla mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) dla kobiet. Natomiast napoje przysługują pracownikom również

    • comment
      Artykuł

      Warunki bhp pracowników zatrudnionych przy odśnieżaniu dachu

      Pracownicy zatrudnieni przy odśnieżaniu dachu mogą być dopuszczeni do pracy na wysokości tylko na podstawie orzeczenia lekarza medycyny pracy. Oprócz tego pracodawca powinien ich wyposażyć w odpowiednią odzież roboczą (np. hełmy, rękawice, buty z podeszwą antypoślizgową).

    • comment
      Artykuł

      Od 1 listopada 2014 r. niektórym pracownikom trzeba zapewnić napoje i posiłki profilaktyczne

      W okresie zimowym, tzn. od 1 listopada do 31 marca, pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikom pracującym na otwartej przestrzeni posiłki profilaktyczne. Dotyczy to pracowników, których praca powoduje w ciągu zmiany roboczej wydatek energetyczny związany z wysiłkiem fizycznym powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet.

    • comment
      Artykuł

      Po 31 marca 2014 r. część pracowników straci prawo do posiłków profilaktycznych

      Tylko do 31 marca br. pracodawca musi zapewniać posiłki profilaktyczne pracownikom, którzy wykonują prace związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet, wykonywane na otwartej przestrzeni w okresie zimowym. Za okres zimowy uważa się bowiem tylko czas od 1 listopada

    close POTRZEBUJESZ POMOCY?
    Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00