Interpretacja indywidualna z dnia 1 sierpnia 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0113-KDIPT1-2.4012.410.2024.2.KW
Zastosowanie stawki podatku VAT w wysokości 0% dla dostawy samochodu osobowego.
Zastosowanie stawki podatku VAT w wysokości 0% dla dostawy samochodu osobowego.
Stawki podatku VAT dla usługi wynajmu jachtu na rejs oraz usługi zakwaterowania na jachcie.
Zastosowanie stawki podatku VAT w wysokości 5% na słomki makaronowe biodegradowalne.
Podatek od towarów i usług w zakresie stawki podatku.
Uznanie świadczenia Wnioskodawcy polegającego na sprzedaży produktu żywnościowego wraz z wykonaniem czynności dodatkowych na rzecz klienta za usługę restauracyjną, oraz zastosowanie stawki podatku VAT i ustalenie podstawy opodatkowania dla opisanych we wniosku czynności.
Uznanie świadczenia Wnioskodawcy polegającego na sprzedaży produktu żywnościowego wraz z wykonaniem Czynności dodatkowych na rzecz klienta za usługę restauracyjną, oraz zastosowanie stawki podatku VAT i ustalenie podstawy opodatkowania dla opisanych we wniosku czynności.
Uznanie świadczenia Wnioskodawcy polegającego na sprzedaży produktu żywnościowego wraz z wykonaniem Czynności dodatkowych na rzecz klienta za usługę restauracyjną, oraz zastosowanie stawki podatku VAT i ustalenie podstawy opodatkowania dla opisanych we wniosku czynności.
Uznanie świadczenia Wnioskodawcy polegającego na sprzedaży produktu żywnościowego wraz z wykonaniem Czynności dodatkowych na rzecz klienta za usługę restauracyjną, oraz zastosowanie stawki podatku VAT i ustalenie podstawy opodatkowania dla opisanych we wniosku czynności.
Podatek od towarów i usług w zakresie uznania sprzedaży produktów gastronomicznych w lokalu Wnioskodawcy za usługę restauracyjną, zastosowania właściwej stawki podatkowej oraz określenia właściwej podstawy opodatkowania.
Obniżona do 5% stawka podatku Olej lniany, jadalny, PKWiU 10.41.29.0
zastosowanie obniżonej stawki podatku do sprzedaży wyprodukowanej przez Wnioskodawcę śmietany
Stawka podatku właściwa dla usługi najmu żaglowca śródlądowego z załogą, w ramach której sprzedawane są posiłki i alkohol.
Sprzedaż produktów (X i Y), sklasyfikowanych w grupowaniu PKWiU 10.89.19.0, jako wymienionych pod pozycją 48 załącznika nr 3 do ustawy podlega opodatkowaniu obniżoną stawką podatku od towarów i usług w wysokości 8%.
Podatek od towarów i usług w zakresie stawki podatku dla sprzedaży produktów przeznaczonych do spożycia na wynos oraz dla sprzedaży produktów przeznaczonych do spożycia na miejscu.
Podatek od towarów i usług w zakresie stawki podatku VAT dla pieczywa chrupkiego.
Sprzedaż przez Wnioskodawcę półtusz wieprzowych sklasyfikowanych pod symbolem PKWiU 10.11.12.0 oraz półtusz wołowych sklasyfikowanych pod symbolem PKWiU 10.11.0 od dnia 1 stycznia 2011 r. podlega opodatkowaniu preferencyjną 5% stawką podatku od towarów i usług, na podstawie art. 41 ust. 2a ustawy, w związku z poz. 17 załącznika nr 10 do ustawy.
Czy w przypadku sprzedaży tzw. zestawu mięsa i podrobów sklasyfikowanych w grupowaniu PKWiU 10.13.13 prawidłowe jest stosowanie stawki 5%, zgodnie z załącznikiem nr 10 do ustawy o podatku od towarów i usług?
Czy Jednostka ma obowiązek obciążania należności z tytułu odpłatnego wyżywienia (obiad) osób uprawnionych podatkiem należnym od towarów i usług?
Stawka podatku na słoninę wędzoną (wieprzową) sklasyfikowaną w PKWiU pod symbolem 15.11.30-30.20 (jest to tłuszcz wieprzowy niewytapiany podskórny suszony lub wędzony)?
Stawka podatku dla sprzedaży gorących napoi za pomocą automatów sprzedających, sklasyfikowanych w PKWiU: 15.98.12 napoje bezalkoholowe pozostałe; 15.98.12-70.00 napoje bezalkoholowe zawierające tłuszcz mlekowy, pozostałe; 15.89.11-00.00 zupy i buliony oraz przetwory z nich.
Stawka podatku dla sprzedaży gorących napoi za pomocą automatów sprzedających, sklasyfikowanych w PKWiU: 15.98.12 napoje bezalkoholowe pozostałe; 15.98.12-70.00 napoje bezalkoholowe zawierające tłuszcz mlekowy, pozostałe; 15.89.11-00.00 zupy i buliony oraz przetwory z nich.
Stawka podatku dla sprzedaży gorących napoi za pomocą automatów sprzedających, sklasyfikowanych w PKWiU: 15.98.12 napoje bezalkoholowe pozostałe; 15.98.12-70.00 napoje bezalkoholowe zawierające tłuszcz mlekowy, pozostałe; 15.89.11-00.00 zupy i buliony oraz przetwory z nich.
Sposób rozliczania, sprzedaży dukata lokalnego kruszcowego i niekruszcowego, dokumentowania i ewidencji tej sprzedaży oraz odliczenia podatku naliczonego.