Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka

Interpretacja indywidualna z dnia 16.12.2011, sygn. ILP2/443-1384/11-2/SJ, Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu, sygn. ILP2/443-1384/11-2/SJ

Podatek od towarów i usług w zakresie stawki podatku dla sprzedaży produktów przeznaczonych do spożycia na wynos oraz dla sprzedaży produktów przeznaczonych do spożycia na miejscu.

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 ze zm.) oraz § 2 i § 6 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Spółki Cywilnej, przedstawione we wniosku z dnia 28 września 2011 r. (data doręczenia do Izby Skarbowej w Poznaniu 28 września 2011 r., do Biura KIP w Lesznie 3 października 2011 r.) o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku jest:

  • prawidłowe dla sprzedaży produktów przeznaczonych do spożycia na wynos oraz
  • nieprawidłowe dla sprzedaży produktów przeznaczonych do spożycia na miejscu.

UZASADNIENIE

W dniu 28 września 2011 r. został złożony ww. wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku dla sprzedaży produktów przeznaczonych do spożycia na wynos oraz na miejscu.

W przedmiotowym wniosku zostało przedstawione następujące zdarzenie przyszłe.

Spółka prowadząc działalność gastronomiczną zamierza sprzedawać:

  • wyroby mączne: naleśniki, pierogi, krokiety, kopytka, łazanki, pizza;
  • posiłki na bazie wyrobów mącznych: lasagne, tortilla, zapiekanki z makaronem, placki ziemniaczane;
  • posiłki na bazie warzyw: krem szparagowy, krem grzybowy, chłodnik z burakami, sałatki.

Wszystkie wyżej wymienione towary będą produkowane we własnym zakresie przez Spółkę i sprzedawane będą w ramach świadczenia usług gastronomicznych w lokalach oraz będą sprzedawane na wynos bez spożywania zakupionych wyrobów w miejscu zakupu.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00