Ciepły posiłek w szkole – jak dokumentować oraz rozliczać koszty
Jednostka budżetowa ogłosiła przetarg na organizowanie przerw kawowych. Wykonawca miał dostarczać ciastka, owoce, wodę, kawę i herbatę, a dodatkowo zapewnić wystrój stołów, przygotować i posprzątać naczynia filiżanki. Jak należy rozstrzygnąć przetarg w przypadku kiedy są oferty z różnymi stawkami VAT? Czy prawidłowe będzie traktowanie przedmiotowej usługi przygotowania przerw kawowych jako częściowo
w zakresie możliwości zaliczenia do kosztów uzyskania przychodów poniesionych wydatków z tytułu nabycia usług cateringowych na rzecz pracowników Spółki oraz osób współpracujących ze Spółką na podstawie umów cywilnoprawnych.
Od 1 maja prowadzę firmę cateringową. Od samego początku zarejestrowałem się jako czynny podatnik VAT. Jaką stawkę powinienem stosować, wystawiając faktury VAT?
Uznanie sprzedaży gotowych zestawów cateringowych przez Wnioskodawcę na rzecz Franczyzobiorcy za usługę cateringową i miejsce jej opodatkowania oraz miejsce opodatkowania usługi transportowej.
prawo do odliczenia podatku VAT z faktury dokumentującej nabycie usługi cateringowej oraz braku opodatkowania nieodpłatnego świadczenie usług cateringowych na rzecz pracowników
Prawo do odliczenia podatku naliczonego w związku z nabyciem kompleksowych usług organizacji imprez integracyjnych i spotkań biznesowych oraz prawa do odliczenia podatku naliczonego od nabycia usługi cateringowej dla pracowników.
Czy wydatki ponoszone przez Spółkę na nabycie wskazanych w stanie faktycznym (winno być: zdarzeniu przyszłym) artykułów spożywczych oraz usług cateringowych zużywanych podczas posiedzeń Zarządu oraz roboczych spotkań pracowników wyższego szczebla i członków Zarządu, stanowią koszt uzyskania przychodu w świetle przepisów prawa podatkowego ze szczególnym uwzględnieniem art. 15 ust. 1 oraz art. 16 ust
Jaką stawkę ryczałtu ewidencjonowanego należy zastosować do usług gastronomicznych, cateringowych wykonywanych u osób zamawiających takie usługi (urządzanie wesel, komunii, innych uroczystości)? Czy taki rodzaj działalności powinnam określić jako „Działalność usługowa pozostała, gdzie indziej niesklasyfikowana” (PKD 93.05.Z), czy może „Usługi gastronomiczne pozostałe” (PKD 55.30.B) lub „Usługi stołówkowe
W ostatnich latach dynamicznie rozwija się w naszym kraju rynek usług cateringowych. Wyspecjalizowane firmy coraz częściej obsługują m.in. posiedzenia zarządów spółek kapitałowych. Podmioty gospodarcze, które korzystają z tego rodzaju usług, mogą kwalifikować wynikające z nich wydatki do kosztów podatkowych. Do kompetencji zarządu należy bowiem, oprócz czynności związanych z organizacją i bieżącym