Jak rozliczyć w księgach rachunkowych posezonową sprzedaż towaru poniżej ceny jego zakupu
Jednostki gospodarcze, prowadząc działalność gospodarczą, codziennie dokonują wielu operacji gospodarczych mających wpływ m.in. na sytuację materialną i finansową jednostki. Na przykład jednostka dokonująca wydatków z odroczonym terminem płatności zaciąga zobowiązania u swoich dostawców, a sprzedając wytworzone przez siebie wyroby lub świadczone usługi z odroczonym terminem płatności udziela swoim
Zgodnie z zapisami ustawy o rachunkowości towary to rzeczowe aktywa obrotowe nabyte w celu odprzedaży w stanie nieprzetworzonym.
Ustalenie zmiany stanu produktów dla celów sporządzenia rachunku zysków i strat w wariancie porównawczym często sprawia kłopoty. Pojawiają się pytania, jak ująć w rachunku zysków i strat takie transakcje, jak np. przekazanie własnych wyrobów gotowych do sklepów własnych, lub jak przyjąć do ewidencji wyroby gotowe jako środek trwały.
Niektóre jednostki dokonują po sezonie (np. po okresie letnim czy jesiennym) obniżki cen towarów, których sprzedaż jest trudna do realizacji ze względu na sezonowość. Wówczas w zależności od przyjętej metody wyceny towarów jednostka dokonuje w księgach rachunkowych odpowiednich korekt.
Stany ewidencyjne poszczególnych składników majątkowych jednostki na kontach księgowych mogą się różnić od ich rzeczywistego stanu. W związku z tym, aby dokonać weryfikacji danych z ksiąg rachunkowych z posiadanym stanem rzeczywistym, przeprowadza się inwentaryzację wszystkich składników majątku. Inwentaryzacja służy również rozliczeniu pracowników, np. magazynierów, kasjerów, sprzedawców, kierowników
Jednostki prowadzące działalność codziennie dokonują wielu operacji gospodarczych mających wpływ m.in. na ich sytuację majątkową i finansową. Na przykład jednostka ponosząca wydatki z odroczonym terminem płatności zaciąga zobowiązania u swoich dostawców, a sprzedając wytworzone przez siebie wyroby lub świadczone usługi z odroczonym terminem płatności, udziela swoim odbiorcom tzw. kredytu kupieckiego