Napoje i posiłki profilaktyczne
Firma ma prawie 400 pracowników na umowę o pracę, i zatrudnionego specjalistę do BHP w wymiarze 1/2 etatu w ramach utworzonej służby BHP. Pracownica przebywa na zwolnieniu lekarskim, potem będzie na urlopie macierzyńskim, a być może również na wychowawczym. Czy w przypadku długotrwałej choroby, potem urlopu macierzyńskiego pracownicy firma musi zatrudnić kolejną osobę na podstawie umowy o pracę, czy
Od kilku lat niepełnosprawny pracownik coraz rzadziej kojarzony jest z aktywnością zawodową powiązaną z zakładem pracy chronionej. Pracodawcy zaczynają dostrzegać brak znaczących różnic w wykonywaniu obowiązków przez osoby niepełnosprawne z ich pełnosprawnymi kolegami, uświadamiając sobie możliwość skorzystania z przywilejów finansowych i pozafinansowych wynikających z systemu wsparcia osób z niepełnosprawnościami
W okresie letnim pracodawca powinien zapewnić pracownikom odpowiednią temperaturę na stanowiskach pracy oraz, w zależności od temperatury i miejsca wykonywania pracy, zimne napoje. Należy przyjąć, że do przekroczenia normy temperaturowej dochodzi, kiedy przy ciężkiej pracy fizycznej w hali jest ponad 28°C, w przypadku warunków szczególnych - powyżej 26°C, a przy pracy biurowej - ponad 30°C.
Biuro naszej firmy znajduje się w budynku, w którym nie ma zainstalowanej klimatyzacji. W związku z tym, latem w pomieszczeniach biura panują wysokie temperatury. Przy jakiej temperaturze należy zapewniać pracownikom napoje chłodzące? Kto decyduje, jakiego rodzaju powinny być te napoje? - pyta Czytelniczka z Mławy.
W okresie zimowym pracodawcy powinni zapewnić pracownikom minimalną temperaturę w pomieszczeniach pracy. Zasadniczo nie może być ona niższa niż 14°C. Należy również pamiętać o dostarczeniu ciepłych napojów pracownikom, którzy wykonują prace na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia poniżej 10°C.
W okresie zimowym, tj. od 1 listopada 2017 r. do 31 marca 2018 r. pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, bezpłatne posiłki i napoje.
Zatrudniamy pracowników biurowych. Nie mamy klimatyzacji w budynku, a latem panują w nim wysokie temperatury. Przy jakiej temperaturze musimy zapewniać pracownikom napoje chłodzące – pyta Czytelniczka z Mławy.
W naszym zakładzie zatrudniamy pracowników pracujących w biurze oraz przy lekkich pracach fizycznych w hali. W okresie letnim, kiedy występują upały, często w pomieszczeniach pracy jest wysoka temperatura - około 30°C. Czy taka temperatura jest dopuszczalna?
Pracownicy wykonujący swoją pracę w trudnych warunkach atmosferycznych i niskiej temperaturze narażeni są przede wszystkim na upadki będące skutkiem poślizgnięcia się na ośnieżonej lub zalodzonej powierzchni oraz na odmrożenia kończyn, uszu czy choroby będące skutkiem gwałtownych zmian temperatury. W celu maksymalnego zmniejszenia tego ryzyka należy podjąć odpowiednie kroki, z których podstawowym jest