Jak szkoła powinna dokumentować sprzedaż posiłków przygotowywanych w działającej na terenie internatu kuchni
Ostatni kwartał każdego roku to czas na przeprowadzenie inwentaryzacji. Czynność ta ma na celu zweryfikowanie danych wynikających z ksiąg rachunkowych ze stanem rzeczywistym, rozliczenie osób materialnie odpowiedzialnych oraz wykrycie nieprawidłowości w gospodarowaniu majątkiem jednostki. W toku inwentaryzacji pojawia się wiele pytań i niejasności, na które odpowiemy w dalszej części tekstu.
Działająca przy samorządowej szkole podstawowej (jednostce budżetowej) rada rodziców zamierza zorganizować festyn. W jego trakcie będzie się odbywał kiermasz książek oraz prac plastycznych i rękodzielniczych uczniów, artystyczne występy zespołów uczniowskich, turnieje sportowe, a także poczęstunek dla uczestników przygotowany w szkolnej stołówce. Dochód z tej imprezy będzie przeznaczony na cele szkoły
Jesteśmy zespołem szkół zawodowych. Przekroczyliśmy limit 150 000 zł, dlatego byliśmy zobowiązani zarejestrować się do VAT. Prowadzimy stołówkę szkolną i internat, z których korzystają uczniowie nie tylko naszych szkół, ale również sąsiedniej szkoły na podstawie umowy. Poza tym obiady wykupują nauczyciele i pracownicy dla siebie i swoich rodzin. Część posiłków i opłat za internat finansuje MOPS. Jakie