Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 15 grudnia 2023 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0112-KDSL2-1.440.371.2023.3.SS
WIS towar – (…)
w zakresie stawki podatku dla dostawy Zapiekanki z pieczarkami
Opodatkowanie nieodpłatnego wydania posiłków dla pracowników
Podatek od towarów i usług w zakresie stawki podatku.
Uznanie świadczenia Wnioskodawcy polegającego na sprzedaży produktu żywnościowego wraz z wykonaniem czynności dodatkowych na rzecz klienta za usługę restauracyjną, oraz zastosowanie stawki podatku VAT i ustalenie podstawy opodatkowania dla opisanych we wniosku czynności.
Uznanie świadczenia Wnioskodawcy polegającego na sprzedaży produktu żywnościowego wraz z wykonaniem Czynności dodatkowych na rzecz klienta za usługę restauracyjną, oraz zastosowanie stawki podatku VAT i ustalenie podstawy opodatkowania dla opisanych we wniosku czynności.
Uznanie świadczenia Wnioskodawcy polegającego na sprzedaży produktu żywnościowego wraz z wykonaniem Czynności dodatkowych na rzecz klienta za usługę restauracyjną, oraz zastosowanie stawki podatku VAT i ustalenie podstawy opodatkowania dla opisanych we wniosku czynności.
Uznanie świadczenia Wnioskodawcy polegającego na sprzedaży produktu żywnościowego wraz z wykonaniem Czynności dodatkowych na rzecz klienta za usługę restauracyjną, oraz zastosowanie stawki podatku VAT i ustalenie podstawy opodatkowania dla opisanych we wniosku czynności.
Podatek od towarów i usług w zakresie uznania sprzedaży produktów gastronomicznych w lokalu Wnioskodawcy za usługę restauracyjną, zastosowania właściwej stawki podatkowej oraz określenia właściwej podstawy opodatkowania.
zastosowanie 5% stawki podatku VAT przy sprzedaży wymienionych we wniosku posiłków
w zakresie stawki podatku dla dostawy pizzy
Podatek od towarów i usług w zakresie stawki podatku dla sprzedaży produktów przeznaczonych do spożycia na wynos oraz dla sprzedaży produktów przeznaczonych do spożycia na miejscu.
Należy uznać, że usługi cateringowe świadczone przez Wnioskodawcę, będą traktowane jako usługa podlegająca opodatkowaniu ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych wg stawki 8,5%.()
wykonywane przez Spółkę, polegające na sprzedaży Produktów z okienek zewnętrznych restauracji z przeznaczeniem do spożycia poza restauracją, sklasyfikowane w grupowaniu PKWiU 56.10.11.0 Usługi przygotowywania i podawania posiłków w restauracjach, stanowi świadczenie usług, o którym mowa w art. 8 ust. 1 ustawy o podatku od towarów i usług.
Sprzedaż pierogów, łazanek, klusek, sklasyfikowanych pod symbolem PKWiU 10.73.11 Makarony, pierogi, kluski i podobne wyroby mączne, opodatkowana jest na podstawie art. 41 ust. 2a ustawy w związku z poz. 26 załącznika nr 10 do ustawy, stawką podatku w wysokości 5%. Natomiast sprzedaż towarów mieszczących się w grupowaniu PKWiU ex 10.85.1 - Gotowe posiłki i dania, z wyłączeniem produktów o zawartości
Czy dla produktów sklasyfikowanych do grupowania PKWiU 10.39.17.0 Spółka może stosować 5% stawkę VAT, zgodnie z załącznikiem do ustawy o podatku od towarów i usług?
Czy dla produktu zaklasyfikowanego do grupowania PKWiU 10.85.1 Spółka może stosować 5% stawkę VAT, zgodnie z załącznikiem do ustawy o podatku od towarów i usług?
Czy Jednostka ma obowiązek obciążania należności z tytułu odpłatnego wyżywienia (obiad) osób uprawnionych podatkiem należnym od towarów i usług?
Czy równowartość bezpłatnego wyżywienia podlega opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych, czy też, stosownie do postanowień art. 21 ust. 1 pkt 11a ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, korzysta ze zwolnienia przedmiotowego?
Czy wartość świadczenia rzeczowego w formie bezpłatnego wyżywienia lub równoważnika pieniężnego za to świadczenie przysługująca żołnierzom zawodowym skierowanym z innych jednostek wojskowych do W na kursy i szkolenia specjalistyczne objęta jest ustawowym zwolnieniem od podatku wskazanym w art. 21 ust. 1 pkt 11a ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. z 2000 r.
Czy art. 16 ust. 1 pkt 28 ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych, wyłączający z kosztów uzyskania przychodów wydatki na reprezentację, w szczególności na usługi gastronomiczne, żywność i napoje, w tym alkoholowe, ma zastosowanie wobec Podatnika wykonującego na zlecenie klienta usługi szkoleniowe, organizującego konferencje i seminaria? Integralną częścią tych spotkań jest catering uczestnicy
Czy bezpłatne wyżywienie otrzymywane przez żołnierza służby nadterminowowej korzysta ze zwolnienia, określonego w ustawie o podatku od osób fizycznych art. 21 ust. 1 pkt 11a w związku z rozporządzeniem Ministra Obrony Narodowej z dnia 26.03.2003r. (Dz. U. z 2003r. nr 62, poz. 565) w sprawie wyżywienia żołnierzy odbywających czynną służbę wojskową?
Wypłata równoważnika pieniężnego w zamian za wyżywienie, żołnierzom zawodowym.
czy zgodnie z § 8 rozporządzenia Ministra Obrony Narodowej z dnia 18 lutego 2004 r. w sprawie bezpłatnego wyżywienia żołnierzy zawodowych i kandydatów na żołnierzy zawodowych (D.U. Nr 40, poz. 365), wartość posiłków wydawanych żołnierzom zawodowym jest zwolniona z opodatkowania podatkiem dochodowym od osób fizycznych?